ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cigarettfimpar det vanligaste skräpet på svenska stränder

Anton Gustafsson · 23 Apr 2019
Uppdaterad 23 Apr 2019
Cigarettfimpen är nu det vanligaste skräpet även på de svenska stränderna.

Cigarettfimpen är nu det vanligaste skräpet även på de svenska stränderna. Foto: TT


I stadsmiljö har cigarettfimpar på marken länge varit en vanlig syn. Men nu blir fimpen allt vanligare även på våra stränder, visar siffror från stiftelsen Håll Sverige rent.

klar

Artikellänk är kopierad

I städerna har cigarettfimpen länge varit en mindre trevlig syn. Men förra sommarens varma och badvänligt väder har lett till att fimpen slängs i större utsträckning även vid stränderna. Det visar siffror från den årliga skräprapport som Håll Sverige rent ger ut.

– Vi har länge vetat att cigarettfimpen är skräpets värsting. Det är oroväckande, inte minst eftersom filtret består av plast och innehåller giftiga ämnen som kadmium, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige rent i ett pressmeddelande.

Farligt skräp

Enligt Håll Sverige rent slängs det omkring en miljard fimpar på marken om året i Sverige. Det är allvarligt då fimpen är ett farligt skräp enligt Håll Sverige rent. Den innehåller olika plaster som är farliga för miljön och i filtret fastnar de farliga ämnen som inte ska nå rökarens lungor. När fimpen istället slängs på marken sprids de farliga ämnena i stället i naturen där de gör skada.

– Plastskräpet är ett stort miljöproblem. Glädjande nog har EU beslutat om hårdare regler som förhoppningsvis leder till mindre nedskräpning. Reglerna innebär bland annat att cigarettproducenter kommer att få ett större ansvar för fimparna, säger Johanna Ragnartz till stiftelsens hemsida.

pil
Här är de vanligaste skräpen på svenska stränder:

 1: Plast: Fimpar med filte

2: Övrig plast/plastfragment

3: Snus

4: Plast: Godis- och glasspapper samt snabbmatsförpackningar

5: Plastbestick och sugrör

6: Papper inkl. tidningar och tidskrifter

7: Plastpåsar

8: Metall: Kapsyler, lock och burkrinkar

9: Plast: Kapsyler och flasklock

10: Plast: Rep

Källa: Källa: ”Håll Sverige rent”

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro