ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cinemate 1 SR – formidabelt ljud utan sladdhärva

Aron Andersson · 15 Nov 2011
Uppdaterad 3 Apr 2012

Boses diskreta högtalare rymmer stort surroundljud med ljudeffekter som tycks strömma ur tomma intet. Men priset är högt för denna imponerande ingenjörskonst.

klar

Artikellänk är kopierad

Konceptet är enkelt. I en högtalare diskret nog att få plats på tv-bänken ryms ett surroundljud kraftfullt nog att fylla ett helt rum.

Men den diskreta storleken märks knappast på lådan som högtalaren från Bose paketerats i. Den skulle rymma Helena Bergströms årsförbrukning av näsdukar, Björn Ranelids samlade metaforer och Zlatans ego.

Inuti finns inte bara Cinemate 1 SR, en så kallad soundbar, utan även en bashögtalare, vilket bara till viss del förklarar paketets väl tilltagna storlek.

Ljudet de två högtalarna gemensamt producerar är dock mäkta imponerande. Vissa ljudeffekter tycks strömma ur tomma intet när systemet är kalibrerat korrekt.

Tanken på att kunna ersätta en hel uppsättning av små satellithögtalare och medföljande sladdhärvor på detta vis är minst sagt lockande. Så när som på en punkt: priset. 15 000 kronor är mycket pengar när du får en helt okej led-tv för nästan hälften.

Men ingenjörspannorna som svettat ihop högtalaren förtjänar ett erkännande.

Fyra finesser med Bose Cinemate 1 SR

1. Stå upp/ligga ner – Trots den ringa höjden på 12,4 centimeter kan den som tycker att Cinemate ändå är för stor välja att lägga högtalaren ned. Då blir den i stället 6,1 cm hög men ljudet blir oförändrat. Detta är en frän effekt som gör Boses soundbar ännu mer attraktiv.

2. Stort ljud – Subwoofern fyller på med fin bas men Cinemats finaste trick är ändå surroundljudet. Det är en udda upplevelse att en så liten högtalare kan lura dig att höra pistolskott, bilsladdar eller fågelkvitter lite varstans i tv-rummet.

3. Automatisk inställning – Att montera ett par mikrofoner på öronen gör inte bara att du känner dig ganska fånig, det gör också att Cinemate kalibrerar ljudet automatiskt. Du förflyttar dig mellan fem åhörarplatser och ljudet ställs därefter. Att verifiera hur stor skillnad detta ­verk­ligen gör är kanske inte det lättaste, men fånighetskänslan kan jag intyga.

4. Sladdfritt – Den tillhörande ”trådlösa” subwoofern är inte helt trådlös, den behöver naturligtvis ström. Det samma gäller för själva huvudhögtalaren, som även behöver en ljudsladd till tv:n. Men det är tillräckligt få kablar för att slippa trassel och gör installationen fantastiskt enkel.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro