ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cirkus- ett språk som alla barn förstår

Maria Forsström · 2 Dec 2015
Uppdaterad 2 Dec 2015

Foto: Emelie Lager


Årets change leaders är utsedda av Reach for change. CirkusUnik är en av de sociala entreprenörer som gör livet bättre för barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Psykisk ohälsa, unga romer, sexuella övergrepp och nycirkus. Ingen kan säga annat än att årets Change leader-utnämningar har ett brett spektrum. Det är femte året i som Reach for change utser sociala entreprenörer som får plats i organisationens inkubatorprogram. Huvudsyftet är att de ska ha idéer som kan göra livet bättre för barn.

Äkta paret Elin Lutke och Jailton Carneiro ligger bakom CirkusUnik, en av årets nyutnämnda Change leaders. Cirkusen vill skapa en trygg miljö för barn och unga att växa och har funnits sedan 2011 när de flyttade till Sverige från Brasilien.

- Min man kommer från ett fattigt område i Salvador och kom själv in på cirkus via ett socialt projekt för barn som inte kunde betala, säger Elin Lutke.

Det visade sig att Jailton Carneiro hade talang utöver det vanliga och fick efter några år chansen att göra audition för Cirque du Soleil, varefter han turnerade med dem i tio år över hela världen.

- Min egen bakgrund är en blandning av cirkus och social entreprenör. Jag började engagera mig i sociala frågor när jag var sexton och volontär i São Paolos förorter. Det var där jag fattade vilket mitt uppdrag i livet var.

Elin Lutke tror att det är kombinationen av hennes mans elitkunskaper inom nycirkus och hennes bakgrund inom samhällsförändringsfrågor som givit dem chansen hos Reach for change.

- Och jag tror faktiskt att vi har en innovativ idé. Vi kommer att undervisa cirkustekniker i flera olika stadsdelar i Göteborg, och ha kanske 40 cirkusbarn sammanlagt. Hälften av platserna går till dem som anmäler sig men det viktiga är rekryteringen till resterande platser och då letar vi där invandrare och nyanlända är, säger hon.

Poängen är att jobba på en show tillsammans och samtidigt vara en mötesplats, och inte bara för barnen.

- Föräldrarna är jätteviktiga i processen och vi ser gärna att de är volontärer för att de också ska kunna mötas och nätverka.

* Vad får barnen lära sig då?

- Luftakrobatik, rep, ring... och vi älskar tyg. Men också jonglering och pyramider. Vi kör lite av varje, men alla grupper får lära sig samma saker så barnen talar samma språk – cirkusspråket, säger Elin Lutke.

Sara Damber är en av grundarna till Reach for change och säger att det i år var svårare än någonsin att välja Change leaders.

- Det var ett otroligt starkt startfält och nog de mest intensiva diskussioner vi haft. Men just de här fyra jobbar med extremt aktuella frågor som det finns ett väldigt stort behov av att hitta nya lösningar på.

CirkusUnik är beredda.

- Nu blir det hur häftigt som helst. Vi har länge funderat på hur vi kan växa, och nu har vi pengar! Vi är så himla glada, säger Elin Lutke.

MARIA FORSSTRÖM

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro