ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cissi Wallin konfronterade näthataren i radiosändning

Gustaf Eriksson · 6 Feb 2013
Uppdaterad 7 Feb 2013
Cissi Wallin konfronterade näthataren i radiosändning Cissi Wallin ringde upp en av näthatarna.

Cissi Wallin konfronterade näthataren i radiosändning Cissi Wallin ringde upp en av näthatarna. Foto: Urban Brådhe


Människor som kränker och hotar andra på internet måste mötas av konsekvenser. Det tycker radioprofilen Cissi Wallin, 27. Därför ställde hon en av sina näthatare mot väggen i radio. – Jag ville förstå vad som driver dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Han önskar att hon aldrig blivit född. Han har kränkt hennes mamma. Han har kallat henne för en äcklig feministfitta.  Johan är en av de män som på Twitter öser hat och förakt över tv- och radioprofilen Cissi Wallin. 

Inför onsdagskvällens Uppdrag Granskning, som handlar om näthat, bestämde hon sig för att konfrontera Johan i sitt program i Radio1.  – Jag ville förstå vad som driver de här männen. Om de inte gillar programmet, varför lyssnar de då? Och om de vill komma med kritik, varför gör de inte det sakligt i stället för att kommentera hur vi ser ut och vad män borde göra med oss?

Men från Johan fick inte Cissi Wallin några svar. På telefon nekade till att han överhuvudtaget hade något med Twitter-kontot att göra. – Direkt när vi lade på raderades kontot. Samtalet var inspelat och ingen annan visste att vi hade pratat med honom. Det är ett tydligt bevis för att det var han, säger Cissi Wallin.   Johans förnekande var en besvikelse.  – Jag hade hoppats att han skulle erkänna och vara ångerfull eller att han kunde förklara hur han tänkte.

Förklaringen till varför männen skriver som de gör är både brutal och enkel, enligt Cissi Wallin.  – Det måste handla om kvinnohat, varför skulle de annars skriva som de gör? Och det är vanliga män som sitter på allt detta hat, det är inga troll i internetgrottor, säger hon, och fortsätter: – Samtidigt tror jag inte att de är empatistörda. När Uppdrag Granskning konfronterar dem som skriver så ångrar de sig. De skriver innan de tänker. 

För att komma tillrätta med problemet tror Cissi Wallin att näthatarna måste mötas av konsekvenser.  – Vi har testat att tiga och inte lyssna, men det fungerar inte. Hatet drabbar fortfarande alla kvinnor som tar plats. Nu måste vi se till att det får konsekvenser. Konfrontationen som den Johan råkade ut för kan vara en metod. – Jag hoppas att det samtalet gör att han förändrar sig, säger Cissi Wallin.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro