ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

City Dental kritiseras av IVO: "Du får det du betalar för"

· 6 Apr 2016
Uppdaterad 15 Mar 2017
Dåligt underlag, felriktad information och otillräckliga journaler, det är några av de brister som IVO har identifierat inom tandvården under förra året. 

Dåligt underlag, felriktad information och otillräckliga journaler, det är några av de brister som IVO har identifierat inom tandvården under förra året.  Foto: All Over Press


City Dental är lågprisföretaget som utmanar Folktandvården. Men klagomålen har varit många och under en femårsperiod har de anmälts 86 gånger. “Det är en överrepresentation, säger Eva Wastenson, enhetschef på IVO.

klar

Artikellänk är kopierad

Tandläkarkliniken City Dental etablerade sig 2005 och håller betydligt lägre priser än andra privata kliniker. Där kan man boka tid med kort varsel och de säger sig ge tandvård till lägsta pris. Men samtidigt har de väldigt många anmälningar i förhållande till deras storlek och antal anställda.

Redan 2007 skrev Metro om kliniken som då fått 14 anmälningar på ett år. Sedan dess har kliniken dragit på sig ytterligare 86 anmälningar till Inspektionen för vård om omsorg (IVO), vilket resulterat i tre verksamhetstillsyner.

– Jag känner inte till någon annan vårdgivare som har så många anmälningar i förhållande till antal anställda tandläkare. Men sen är det ju inte alltid som det blir fällande utslag, säger Eva Wastenson, enhetschef på IVO.

►LÄS MER: Erik, 33, fick tänderna förstörda på lågpriskliniken

Dåligt underlag, felriktad information och otillräckliga journaler, det är några av de brister som IVO har identifierat inom tandvården under förra året. Under 2015 utredde myndigheten 310 klagomål i tandvården och beslutade i 88 Lex Maria-anmälningar, händelser som vårdgivaren själv anmält.

Av samtliga klagomål slutade var tredje i kritik mot vårdgivaren. City Dental är en av dem som tidigare har kritiserats för sin bristande journalföring.

– De har många gånger dokumenterat delvis på engelska. Om man inte för protokoll ordentligt finns det risk att underlaget för att ställa rätt diagnoser och följa upp behandlingar brister. Det kan innebära en stor patientsäkerhetsrisk, säger Eva Wastenson.

Om man som patient råkat illa ut på en privat tandvårdsklinik, eller om man som läkare fått ett klagomål kan man få hjälp och stöd av branschorganisationen Privattandläkarna. De har en förtroendenämnd som hjälper till med medling. Ungefär 75 procent av Sveriges privattandläkare är medlemmar i organisationen, men City Dental finns inte med på listan.

– Vi har en egen patientnämnd och system för kvalitetsuppföljning där patienterna har rätt att klaga. Det kostar oss bara pengar och vi är noga med att hålla låga priser, säger Harald Ullman, pressansvarig på City Dental.

►LÄS MER: Här är de största tandvårdsföretagen – så många anmälningar har de

Vad händer med tandläkare hos er om de blir anmälda?

– De får sluta, om de gjort allvarliga fel, vi är tuffare där än många andra. I början när vi startade gjordes en del misstag, men de tandläkarna har slutat.

Finns det risk för att era låga priser går ut över kvalitén?

– Nej det finns ingen som helst risk. Att vi kan hålla lägre priser beror på stordrift: Vi har dubbla skift, långa öppettider och vi utnyttjar lokalerna bättre än många andra. Vi är helt enkelt effektiva.

Men Eva Wastenson på IVO har inte samma syn på tandvårdskostnader.

– Du får det du betalar för. Om en klinik tar väldigt lite betalt för en undersökning undersöker de kanske inte lika grundligt och tar färre röntgenbilder, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro