ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Civilanställd vid polisen ville hjälpa rånoffer – åtalas

Lilian Andersson · 3 Apr 2014
Uppdaterad 3 Apr 2014

En civilanställd vid Stockholmspolisen åtalas för att ha utgett sig för att vara polis - efter att ha ingripit då en 18-årig man avvisats från tunnelbanan. Jag är så chockad”, säger den civilanställda kvinnan. ”Jag ville bara hjälpa den här killen.”

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen där kvinnan misstänks ha utgett sig för att vara polis inträffade på Fridhemsplans tunnelbanestation.
Händelsen där kvinnan misstänks ha utgett sig för att vara polis inträffade på Fridhemsplans tunnelbanestation.Foto: Julio C Saint' Just

Kvinnan och hennes väninna blev vittne till då två ordningsvakter under bryska former ska ha avvisat 18-åringen vid entrén vid Fridhemsplans tunnelbana i januari.

– Han hade blivit rånad, hade inga pengar, ingen mobil och bad oss om hjälp, säger kvinnan. 

Hon erbjöd sig att betala hans färdbiljett och bad ordningsvakterna att släppa 18-åringen. 

– Då sa en av vakterna åt mig att hålla käften och inte lägga mig i. 

Därefter omhändertogs 18-åringen enligt Lagen om berusning. Kvinnans väninna vittnar i förhör om hur ordningsvakterna ska ha bänt upp kvinnans armar och släpat in henne i ett avräkningsrum. Därefter omhändertogs även hon enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer, Lob.

– Hon betedde sig onormalt och hävdade hela tiden att hon var polis och hade polisleg, säger en av ordningsvakterna i förhör.

Även 18-åringen har i förhör uppgett att kvinnan ska ha sagt så.

Kvinnan säger att hon endast druckit två öl efter jobbet.

– Vakten tvingade mig att sitta på golvet i 40 minuter. Jag nästan grät av värken, jag har bäckenproblem efter tre förlossningar och behövde sitta på en stol. 

Då polis kom till platsen hävdes Lob.

Nu åtalas kvinnan för föregivande av allmän ställning. Hon förnekar att hon sagt hon är polis och menar att ordningsvakterna ljugit.

– Jag sa att jag jobbade för polismyndigheten, inte att jag var polis.

Åklagare Anders Jacobsson: Det har inte framkommit om kvinnan ska ha fått någon vinning av att utge sig för att vara polis?

– Det behövs det inte heller enligt lagstadgad paragraf, säger chefsåklagare Anders Jacobsson vid Riksenheten för polismål. Flera personer har hört henne säga att hon är polis och försökt få en kille att få åka med t-banan. Hon har heller inte rätt till en offentlig försvarare då den regelmässiga påföljden för den här typen av brott är böter.

klar

Artikellänk är kopierad

Lilian Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro