ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clara Grabe: 6 drycker som är perfekta att lagra

Clara Grabe · 5 Maj 2017
Uppdaterad 8 Maj 2017
Clara Grabe ger sina bästa tips.

Clara Grabe ger sina bästa tips. Foto: TT bild


Vissa viner är godast när de är unga, fruktiga och pigga. Andra viner mår bra av att åldras och lagras i flera år framöver. Här är sex viner du kan spara.

klar

Artikellänk är kopierad

2007 Fleur de Passion, Diebolt-Vallois, Champagne, Frankrike, nr 91157, 694 kr, 750ml, 12,5 % alkohol

Jag måste säga att det här är väl investerade pengar. Diebolt-Vallois är en av mina favoritproducenter i Champagne och deras årgångschampagne är helt sagolik. Den behöver lite tid och trots att den är tio år i år så känns den ung. Champagne har en enorm lagringspotential mycket tack vare den friska syran som med åren rundas av och blir mjukare. Champagnen går från att vara ljust halmgul till gyllene och bubblorna blir mer integrerade med ålder. Även standardchampagner från de olika husen får gärna lagras lite extra.

2015 Chablis, Clotilde Davenne, Bourgogne, Frankrike, nr 6307, 349 kr, 1500 ml, 12,5 % alkoholViner som lagras i magnumflaska utvecklas generellt sett långsammare och har alltså möjlighet att lagras ännu längre än vanliga flaskor. Clotilde Davennes Chablis är jättegod att dricka redan nu, frisk syra, grön frukt och mycket citrus och mineralitet. Men om några år kommer den att vara ännu godare, tycker i alla fall jag. Mogen gul frukt, smöriga toner och en rundare karaktär kommer att komma fram. Det här vinet behöver inte lagras länge men några år gör mycket.

2014 Berg Schlossberg Riesling Grosses Gewächs, Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland, nr 91262, 368 kr, 750 ml, 13 % alkoholTyska riesling-viner har en sak gemensamt med Champagne. De har väldigt hög syra. Syran går från pigg och ibland nästan aggressiv till mjukare med ålder. Något riesling generellt också har är mycket frukt och aromer. Frukten går med ålder från gröna äpplen, färsk stenfrukt och blommor till gula mogna äpplen och torkad frukt. Mogen riesling får en fetare karaktär än den unga och är fantastiskt god till exempelvis chevre chaud eller rätter med anklever.

2012 Barolo Cannubi, Fratelli Serio & Battista Borgogno, Piemonte, Italien, nr 77763, 315 kr, 750 ml, 14,5 % alkoholViner från den lilla byn Barolo i Piemonte i norra Italien är typiskt vin som bör lagras för att nå sin fulla potential. Här odlas en druva som heter Nebbiolo och den är väldigt sträv och stram i ung ålder. Med mognad blir vinet mjukare och tanninerna silkigare. Dessutom kommer det fram fina mognadstoner som torkad frukt, läder och cederträ med lite ålder. 2012 var en bra årgång i Barolo så vinerna kan lagras i 20 år utan problem och är nog som bäst mellan tio-femton år. Drick det till en svamprisotto med tryffel och du är i himlen.

2015 Roodeberg, Western Cape, Sydafrika, nr 7451, 89 kr, 750 ml, 14 % alkoholDet är inte enbart dyra viner som går att lagra. Många enklare viner har visat sig ha större lagringspotential än man hade kunnat tro. Efter att ha provat äldre årgångar av Roodeberg kan jag bara konstatera att det här är ett vin som kan utvecklas. Huvuddruvan är Cabernet Sauvignon och det är en druva som ofta blir bättre med lite ålder. Som ung kan den vara lite enkelspårig, det doftar och smakar svarta vinbär, punkt slut. Efter några år kommer en komplexare sida fram. Så varför inte köpa hem en låda och prova, det är ju ingen mega-investering.

2010 Château Margaux, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike, nr 91803, 10 711kr, 750 ml, 14 % alkoholVi har alla olika ekonomi och inte för att jag skulle ha råd men känner du att du har lite för mycket pengar på kontot och vill göra en vin-investering satsa på Château Margaux från 2010. Det här är en av de mest klassiska producenterna i Bordeaux och 2010 var en underbar årgång. Det här vinet lever i många år framöver, säkert 30-40 år. Och om du ångrar dig så går det att sälja. Château Margaux har sedan 1855 haft den högsta klassificeringen i Bordeaux, 1er cru classé.

LÄS MER
6 drycker i olika prisklasser
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro