ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clara Grabe: Ge bort en god dryck i födelsedagspresent

Clara Grabe · 15 Sep 2018
Uppdaterad 15 Sep 2018
Clara Grabe är sommelier och Metros dryckesexpert.

Clara Grabe är sommelier och Metros dryckesexpert. Foto: Unsplash


Enligt en artikel i New York Times är 16 september den vanligaste födelsedagen man kan ha och många datum runt omkring är också födelsedagstäta. Kanske inte så konstigt att flera i min närmsta familj fyller år nu i september. Här är de bästa födelsedagsvinerna att ge bort eller njuta av på bemärkelsedagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Skäm bort-bubbel

Om du verkligen vill skämma bort någon du och vill servera en god champagne ska du välja Bollingers prestigechampagne La Grand Année. Vinet görs bara de år man anser sig ha en perfekt skörd. En smakrik och kraftfull champagne med en gyllene färg, tydliga smaker av röda äpplen, rostat bröd och nougat. Lika bra att skåla i som att kombinera med mat.

2007 Bollinger La Grand Année Brut, Champagne, Frankrike, nr 7679, 979 kr, 750 ml, 12 % alkohol.

Kärleksbudskap

Vill du ge bort ett vin som är minst sagt lite galet men också sänder ett tydligt budskap? Namnet är gulligt och charmigt. Dessutom är det något så ovanligt som en amerikansk Sangiovese. Toscanas stora druva har dessutom vinifieras enligt den typiska Beaujoalais-metoden kolsyrejäsning. Fruktigt, bärigt och aromatiskt blir resultatet.

2017 »Love you bunches«, Stolpman Vineyards, Santa Barbera, Kalifornien, USA, nr 95736, 229 kr, 750 ml, 12,5 %.

För festfixaren

Ett utmärkt alternativ till champagne till halva priset. Clotilde Davenne är vinmak­aren som tidigare arbetade för Jean-Marc Brocard under många år. Sen startade hon sitt eget vineri och hennes viner har snabbt blivit väldigt omtalade. Frisk syra, elegant kropp och fin mousse. Perfekt som aperitif och mingelbubbel eller till lättare rätter med skaldjur eller fisk.

Clotilde Davenne Extra Brut, Bourgogne, Frankrike, nr 7725, 149 kr, 750 ml, 12,5 %.

Lyxigt te

Vill du ge bort ett lyxigt te rekommenderar jag In the mood for tea, antingen i deras butik i Stockholm eller på deras hemsida. Här kan man välja bland alla möjliga sorters teer. Jasmine Pearls är ett hand-skördat och handrullat te som smaksatts av jasminblommor. Man lägger teet med färska blommor, vilket upprepas flera gånger.

Jasmine Pearls Teji, Kina, nr 7aoe7, 189 kr, 100 gram, in­themoodfortea.se, ­alkoholfri.

Klassisk smak

Första årgången kom 1985, vineriet La Spinetta grundades på 70-talet. Den har en kryddig och fruktig doft med örtiga toner och passar perfekt till det italienska köket. Konstnären Albrecht Bürer ligger bakom målningen på noshörningen som finns på etiketterna. Han målade noshörningen på 1500-talet utan att ha sett en på riktigt.

2015 Barbera d’Asti, La ­Spinetta, Piemonte, Italien, nr 95880, 185 kr, 750 ml, 14% alkohol.

Ett säkert kort

Ett säkert kort. Området Châteauneuf-du Pape ligger i södra Rhône i Frankrike och här odlas många olika druvor, bland andra Grenache, Cinsault, Mourvèdre och Syrah. Området har fått sitt namn av att påven hade ett sommarslott här för länge sen. Servera till viltkött eller långkok och drick det gärna ungt, men det går bra att lagra.

2015 Châteauneuf-du Pape, Les Grandes Serres, Rhône, Frankrike, nr 74604, 179 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro