ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clara Grabe tipsar: 5 drycker från Asien

Clara Grabe · 24 Feb 2017
Uppdaterad 13 Mar 2017
Metros dryckesexpert Clara Grabe tipsar om goda drycker till asiatisk mat.

Metros dryckesexpert Clara Grabe tipsar om goda drycker till asiatisk mat.


Om man vill botanisera bland asiatiska drycker gäller det att ligga steget före och beställa från Systembolagets beställningssortiment. Clara Grabe har plockat fram några favoriter som passar till asiatisk hetta.

klar

Artikellänk är kopierad

Plommonvin med smak av mandel

Ninki Ichi Umeshu, Japan, nr 76539, 217 kr, 500 ml, 18 % alkohol

Umeshu är ett fruktvin som tillverkas på ume. Frukten påminner om plommon men är egentligen mer besläktad med aprikos. I Japan gör många sin egen umeshu och dricker det som en hälsodryck. Ume sägs motverka förkylning och alkoholen värmer upp kroppen. Helt klart värt att pröva som huskur. Drycken är fruktig och lite nötig med doft och smak av mandelmassa. Umeshu kan drickas som den är med is eller blandas i cocktails. Det är till exempel väldigt gott att göra en umeshu sour eller blanda med tonic.

LÄS MER
6 ekologiska drycker

Drick sake till sushi

Dewatsuru Choinama, Futsu-shu, Japan, nr 127, 64 kr, 300 ml, 13,8 % alkohol

Sake är nog den japanska dryck som är mest känd här i Sverige. För några år sen blev det väldigt trendigt att dricka sake och många restauranger pimpade sina dryckesmenyer med just det. Sake är en dryck som tillverkas ungefär på samma sätt som ett öl. Grundråvaran är ris som först poleras och sedan blötläggs för att bryggmästaren sen ska strö ut mögel som startar första steget i jäsningen. Sedan fortsätter processen och det tar flera veckor innan den kan filtreras och buteljeras.

Vin eller öl eller brännvin?

Matsukura, Junmai Shu, Japan, nr 130, 95 kr, 300 ml, 15 % alkohol

Sake får ofta en blommig och något parfymerad doft. Det är en dryck som passar allra bäst att dricka kyld men i Japan hettar man upp den under kallare årstider för att värma sig. Sakens karaktär gör att den passar till lite hetare mat eller sushi. Men vad är då sake? Det bryggs på liknande vis som ett öl men det är stilla och beter sig smakmässigt mer som ett vin. Och det är absolut inte något brännvin som många tror för då skulle det har destillerats. Risvin är nog den bästa benämningen och också översättningen från det japanska ordet nihonshu.

Arraksboll på flaska

Ostindia 1733 Arrak, Indonesien, nr 10156, 261 kr, 500 ml, 40 % alkohol

Arrak har sitt urprung i Ostindien och närmare bestämt ön Java i Indonesien. Den arrak som kommer härifrån kallas Bataviaarrak från det tidigare namnet på Djakarta. Arraken kom till Europa redan på 1700-talet och har sedan dess varit en nyckelsmaksättare i punsch. Många använder även arrak som ingrediens i drinkar och inte minst bakverk som arraksbollen. Med andra ord har just denna dryck influerat både en av de mest klassiska dryckerna som godsakerna som vi äter i Sverige.

Lindrar den hetaste maten

Lassi- yoghurt, vatten, salt och kryddor

Äter man kryddig och het mat med asiatiska och kanske framförallt indiska inslag är lassi den perfekta drycken till. Det kan smaka lite speciellt i början, lite som att dricka utspädd fil men jag gillar det verkligen. Man gör det enkelt själv genom att blanda just yoghurt med vatten och salt. Och sen är det fritt fram att krydda; kardemumma, kanel, muskot, ingefära och fruktjuicer som mango eller citrus. Det lenar en brinnande känsla av het mat. Den turkiska motsvarigheten är ayran som oftast dricks naturell och personligen måste jag säga att kryddorna gör det hela godare.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro