ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Clara Grabe tipsar om 6 ekologiska vårfynd

Clara Grabe · 7 Apr 2018
Uppdaterad 7 Apr 2018
Drick ekologiskt i vårsolen.

Drick ekologiskt i vårsolen. Foto: IBL


Många hävdar att det inte längre är trendigt, utan självklart, att köpa ekologiska matvaror. Hänger vinbranschen med? Här är några ekologiska fynd för vårens kvällar.

klar

Artikellänk är kopierad

Modernt och snyggt

2016 Groh Organic, Grauburgunder Trocken, Rheinhessen, Tyskland, nr 5551, 119 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Grauburgunder är det tyska namnet på druvan Pinot Gris som vi annars känner till i aromatiska viner från Alsace eller lätta italienska viner på Pinot Grigio. Den här blir någonting mellan de stilarna. Vinet är fruktigt och parfymerat men har ändå en frisk citruston som balanserar den annars tropiska och blommiga doften. Det har en snygg och modern presentation och känns helt enkelt som något vi kommer att dricka mycket av i vår.

Till sparris

2016 Langenlois Grüner Veltliner, Weingut Jurtschitsch, Kamptal, Österrike, nr 2699, 119 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Vårens primörer är snart här och här har ni det perfekta sparrisvinet. Grüner Veltliners lätta, blommiga och något peppriga doft ihop med en torr och mineralig smak gör att den passar till de gröna och friska smakerna i sparris och andra primörer. Grüner sägs vara en druva som ger viner som passar till allt och visst är det en kameleont för det går minst lika bra till kryddstarka rätter eller skaldjur som till gröna spröda vårgrönsaker.

Sur lie

2016 Muscadet de Sèvre et Maine, Domaine de la Bournaire, Loire, Frankrike, nr 5799, 109 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Loiredalen omger floden Loire och sträcker sig från mellersta Frankrike ut till den västra kusten mot Atlanten. Långt västerut ligger Muscadet Sèvre et Maine där de gör eleganta och slanka viner med en torr smak. Man brukar säga att de är perfekta till ostron och skaldjur. För att runda av vinet något låter man det ligga på sin jästfällning i några månader innan det filtreras och buteljeras. Detta kallas för ”sur lie” och ger en lätt krämighet till vinets struktur.

Till nässelsoppa

2017 King’s Bay Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland, nr 73738, 109 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Den som väntar på nässlor för att göra soppa på bör bunkra upp med Sauvignon Blanc. Gröna och örtiga toner gifter sig med rätter som också är just det. Marlborough är känt för sina viner på Sauvignon Blanc som alltid är väldigt friska och aromatiska. Det här är ett vin som ska drickas ungt, väl kylt och under avslappnande förhållanden. King’s Bay funkar som aperitif och förutom nässelsoppa är syrliga getostar en god matchning.

Läckert grumlig must

Karlskrona Musteri äppelmust, Sverige, nr 11926, 53 kr, 630 ml, alkoholfri

En ny ljuvlig äppelmust på Systembolagets hyllor. Den har en fin balans mellan syra och sötma och jag gillar att den har en grumlig och ofiltrerad karaktär. God att dricka som den är eller till vårens grönsaker, sallader och soppor. Karlskronas musteri odlar alla sina äpplen ekologiskt och gör några olika sorters muster, just den här är speciellt framtagen för Systembolaget. Den generösa flaskan gör att det blir en väldigt prisvärd dryck.

Beska äpplen ger söt cider

Le Clos Fleuri Bio, Frankrike, nr 1816, 59 kr, 750 ml, 4,5 % alkohol

En god cider är en perfekt dryck till bufféer med många olika komponenter eller till en picknick med goda smörgåsar. Den passar väldigt bra ihop med färskost, nötter och timjan eller till crêpes. Cideräpplen är ofta inte så goda att äta som de är utan har en ganska besk och syrlig smak men det är också det som gör att de blir goda i dryck. Dessutom har dessa äpplen en tanninstruktur som ger drycken en lätt strävhet på tungan.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro