ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clara Grabe: Lyxiga viner i små partier

Clara Grabe · 8 Dec 2018
Uppdaterad 8 Dec 2018
Lyxa till det med lite mer exklusivt vin i helgen.

Lyxa till det med lite mer exklusivt vin i helgen. Foto: Pexels


Den här veckan släpps ännu en omgång med små partier på Systembolaget med en exklusiv inriktning. Viner som kommer i begränsad upplaga och verkligen kan sätta guldkant på tillvaron. Till dig eller någon du tycker väldigt mycket om.

klar

Artikellänk är kopierad

Magiska bubblor

Salon är en av de mest mytomspunna producenterna i Champagne. Under tidigt 1900-tal började Aimé Salon göra champagne för sin familj och sina vänner. Intresset väcktes och fler och fler efterfrågade hans viner. De gör enbart vin de år de tycker är tillräckligt bra och vinerna säljs dyrt i små kvantiteter. Det här är en långlivad champagne med samlarvärde.

2007 Salon, Champagne, Frankrike, nr 90429, 3 999 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Pinot Meunier

Egly-Ouriet håller till i Ambonnay i Champagne känt för sina Pinot Noir-odlingar. De äger även två hektar Pinot Meunier, och i detta vin gör man något som är hyfsat unikt i Champagne – ett vin på 100 procent Pinot Meunier. Det här är en smakrik och komplex champagne med mycket smak av röda äpplen. Servera i en bredare kupa.

Egly-Ouriet »Les Vignes de Vrigny Premier Cru«, Champagne, Frankrike, nr 97073, 479 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Drick eller spara

Tycker du om smakrika, torra, mineraliska och aromatiska vita rieslingviner är området Rheingau perfekt för dig och speciellt producenten August Kesseler som gör vin i precis den stilen. Den här typen av vin kommer att utvecklas enormt på några år. Är du otålig och vill smaka redan nu är det en perfekt matchning till rå fisk eller en hummersoppa.

2016 August Kesseler, Rüdesheimer Berg Schlossberg, Rheingau, Tyskland, nr 90408, 349 kr, 750 ml, 12,5 %

Elegant & mäktigt

Meursault är en del av Côte de Beaune i norra delen av Bourgogne. Här görs generellt de mest fylliga, ekfatslagrade och smörigaste vita vinerna i Frankrike. Meursault kostar alltid en del då området är så eftertraktat och såväl druvorna som ekfaten kostar mycket för producenten. Drick det till piggvar med smörsås.

2015 Olivier Leflaive, Meursault Les Clous, Bourgogne, Frankrike, nr 90456, 669 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Kultproducent

Angelo Gaja är främst känd för sina kultviner från Piemonte. Han driver även projektet Ca’Marcanda vid Toscanas kust där han odlar Bordeauxdruvor. Magari är en blend på 50 procent Merlot, 25 procent Cabernet Sauvignon och 25 procent Cabernet Franc. Fruktigt och mjukt vin som mår bra av att luftas före servering.

2016 Gaja Ca’Marcanda Magari, Bolgheri, Toscana, Italien, nr 91121, 359 kr, 750 ml, 14 % alkohol

Bättre med åren

Egendomen Mayacamas ligger intill bergen som skiljer Napa Valley och Sonoma åt i Kalifornien. Vinerna har en elegans och klarhet som viner härifrån kan sakna. Det här är en druvtypisk Cabernet Sauvignon med doft och smak av svarta vinbär, körsbär och ceder. Jag tycker att vinet blir bättre med ålder så spara det gärna till ett speciellt tillfälle.

2013 Mayacamas Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Kalifornien, USA, nr 95678, 1 095 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro