ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clara Grabe: Mello-låtarnas motsvarigheter i dryckesvärlden

Clara Grabe · 9 Mar 2019
Uppdaterad 9 Mar 2019
Clara Grabe, sommelier, tipsar om de bästa dryckerna till Mellofinalen.

Clara Grabe, sommelier, tipsar om de bästa dryckerna till Mellofinalen. Foto: TT


I helgen avgörs det vem som vinner Melodifestivalen. Jag har lyssnat igenom bidragen och funderat på vilka drycker som passar de olika låtarna och artisterna för ytterligare en dimension på Mellofesten.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Chasing rivers

En av de pampigare låtarna i årets startfält är Chasing Rivers med Nano och druvorna till det här mousserande vinet odlas utmed Portugals mest kända flod Douro. Det är tillverkat enligt den traditionella metoden som ursprungligen kommer från Champagne med andra jäsningen på flaska och två år på jästfällning.

2015 Conceito Espumante Brut Nature, Douro, Portugal, nr 99133, 199 kr, 750 ml, 13 % alkohol

2. Victorious

Glittrigt och rosa med vind i håret är ett säkert kort i schlagersammanhang och låten »Victorious« prickar in allt det. Hade framträdandet varit ett vin skulle det förmodligen vara ett rosa bubbel. Hautes Couture Rosé är lika förutsägbart som Linas framträdande. Visst finns det något härligt med denna overkligt rosa bomb och verklighetsflykt.

Haute Couture Rosé, Frankrike, nr7783, 89 kr, 750 ml, 7,5 % alkohol

3. Too late for love

Poppigt, uppfriskade och snyggt måste jag säga att John Lundviks framträdande är – precis som Bagliettis Prosecco No 10. Både låten och bubblet är en party-höjare och lyfter stämningen med sin flirtiga och sprudlande karaktär. Det här är en välregisserad prosecco med precis rätt aromatik som inslag av gröna äpplen, Piggelin och citrus.

Baglietti Prosecco No. 10, Venetien, Italien, nr 74590, 99 kr, 750 ml, 11 % alkohol

4. Torn

Melankoliskt och blottande men ändå äkta. Låten »Torn« påminner oss om det där krossade hjärtat nu eller då. Rabl är ett avskalat och ärligt vin som visar upp sin terroir med stolthet. Vinet släpptes i små partier i går och låter inte någon trampa på det utan står upp för sig själv. Och det går alldeles utmärkt att dricka med helt hjärta.

2017 Rabl Grüner Veltliner Käfeberg Alte Reben, Kamptal, Österrike, nr 95369, 199 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

5. Hold you

Duetten mellan Hanna Ferm och Liamoo är polerad och perfekt. De kompletterar varandra precis som druvorna Chardonnay och Pinot Noir utgör det perfekta druvparet för mousserande vin. Druvorna följs åt i nästan alla regioner där man tillverkar mousserande vin och så även i Sydafrika och Boschendal. Vinet har vilat på sin jästfällning i två år innan det släpps.

Boschendal Brut, Western Cape, Sydafrika, nr 7889, 120 kr, 750 ml, 13 % alkohol

6. On my own

En av årets yngsta deltagare är fortfarande några år från myndig och får hålla sig till lördagsgodis och god cider. Söt, fruktig och härlig cider passar perfekt till det gulliga numret. Cidern har inslag av röda äpplen, och stenfrukt. Den får gärna serveras väl kyld. Hantverkscider kan jämföras med vin och varierar från år till år beroende på äpplenas balans mellan syra och sötma.

2018 Hantverkscider, Pomologik, Sverige, nr19004, 79 kr, 750 ml, alkoholfri

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro