ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clara Grabe: Sex goda snapsar till julafton

Clara Grabe · 21 Dec 2018
Uppdaterad 21 Dec 2018
Passa på att prova något nytt till årets julbord.

Passa på att prova något nytt till årets julbord. Foto: TT


Nu är tiden på året för traditionella smaker. Ännu en gång ska snapsarna kylas och kryddas. Välj en beprövad favorit eller prova dig fram bland nya smaker.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Gör egen snaps

Om du inte hunnit krydda egen snaps till julbordet än är det inte kört. En egenkryddad nubbe brukar bli succé. Jag tillhör de som tycker att snapsen sköljs ner lite lättare om den får innehålla socker. Gör ett sockerlag på brunt socker som du smaksätter med apelsinzest. Lägg sedan fänkålsfrön och kryddnejlika direkt i brännvinet och låt stå över en natt eller två, sila och tillsätt sockerlagen efter smak.

Brännvin Special, nr 139, 99 kr, 350 ml, 30 % alkohol

2. Elegant och ren

Söker du en elegant och ren akvavit? Läckö Slottsaquavit är just det. Den har en rivig smak och tydligt karaktär av dill, fänkål och kummin. Den här snapsen passar bra till de tidiga turerna på julbordet, en första nubbe till sillen och de kalla rätterna. Läckö Slottsaquavit var väldigt tidiga med att vara ekologiskt certifierade och firar 20 år sedan lanseringen 1998.

Läckö Slottsaquavit, Sverige, nr 33, 209 kr, 500 ml, 38 % alkohol

3. Fyllig norsk

Norsk akvavit skiljer sig från den svenska för att man använder sherryfat att lagra spriten på. Det ger en rundare, fylligare smak som gör att den passar till de feta, smakrika och varma rätterna på bordet. Den här versionen har smak av kummin och stjärnanis. Enligt traditionen ska norsk akvavit lagras i fat på skepp, vattnets gungning ska bidra till att spriten rundas av.

Linie Christmas Edition, Norge, nr 10730, 149 kr, 350 ml, 41,5 % alkohol

4. Fruktig donna

Om de rena snapsarna är aningen starka för dig så är O.P. Petronella ett gott alternativ, döpt efter Olof Peters fru. Grunden är den klassiska O.P. Andersson som sedan smaksätts och rundas av med äppelmust vilket ger en fruktig och frisk smak och något lägre alkohol. Den gifter sig fint med julbordets fläskrätter tack vare den äppliga smaken och passar även fint till sill.

O.P. Anderson Petronella, Sverige, nr 101, 129 kr, 350 ml, 30 % alkohol

5. Spännande sprit

Nyköpings Brännvin har en tydlig smak av anis och fänkål som påminner om lakrits, likt en pastis. Den här snapsen dricks bäst väl kyld till julbordets kalla rätter och tack vare en relativt hög sötma matchar den olika sillinläggningar. Det blir en annorlunda snapsupplevelse att dricka denna anisspäckade sprit men det är läckert att prova till citrussill eller örtsill.

Nyköpings Brännvin, Sverige, nr 266, 219 kr, 500 ml, 38 % alkohol

6. Gott och blandat

Snälleröds Ångbryggeri grundades 1901 för att sedan läggas ner 1971. 20 år senare började familjen på Snälleröds Säteri göra snaps igen. De har valt ut fem av sina snapsar för dem som inte kan bestämma sig för en sort. Genomgående har snapsarna en elegans och balans som tilltalar både noviser och rutinerade snapsdrickare.

Snälleröds ekologiska snapsar, Skåne, Sverige, nr 184, 130 kr, 5×50 ml, 38,8 % alkohol

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro