ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clea: Vissa låtar har mer bakom texten än andra

Clea Herlöfsson · 27 Apr 2017
Uppdaterad 27 Apr 2017
Zara Larssons "​Lush Life​" har inte riktigt lika djup innebörd som Lil Uzi Verts låt.

Zara Larssons "​Lush Life​" har inte riktigt lika djup innebörd som Lil Uzi Verts låt. Foto: TT Bild


Metro musics krönikör Clea Herlöfsson om hur tjänsten Genius har förändrat hennes sätt att lyssna på musik.

klar

Artikellänk är kopierad

Jag brukar titta på himlen genom bussens fönster varje morgon när jag lyssnar på musik. Den här morgonen är annorlunda, för jag lyssnar på en låt med den amerikanska rap-artisten Lil Uzi Vert på ett sätt jag inte brukar göra. Jag läser låten medan jag hör den. Spotify gick nyligen ut med nyheten att de integrerat tjänsten Genius i sin app, vilket innebär att man genom att klicka på behind the lyrics ser låttexterna visas i realtid, varvat med historien bakom låtens tillkomst. I Uzis låt ​”XO TOUR LIF3​” återfinns typiska textrader om dyra bilar, men där finns även rader som: ”She said, Baby, I am not afraid to die. Push me to the edge. All my friends are dead.”

Genius låter mig förstå att det handlar om att Uzis ex-flickvän Brittany Byrd inte är rädd för att begå självmord om han gör slut med henne, att han känner sig pushad mot döden, ett öde som hans vänner i North Philly redan mött. Jag kommer på mig själv med att bli helt uppslukad av hans vänners bortgång och hans drogproblem på ett sätt jag förmodligen inte hade blivit om jag bara hade lyssnat utan att få låtens mening serverad till mig där på bussen.Geniusfunktionen i Spotify finns än så länge bara till vissa utvalda låtar men markerar början på en spännande utveckling i hur vi konsumerar musik. Vissa låtar har mer bakom texten än andra, Zara Larssons ”​Lush Life​” handlar om hur det är att festa utan bekymmer på sommaren och lämnar inte direkt lika djupt avtryck hos mig. Rimligtvis är denna utveckling främst till rappens fördel och kan skapa mer förståelse, minska avståndet mellan verkligheter samt på sikt höja statusen för låttexter. Vår litterära upplevelse hänger allt mer ihop med den musikaliska och kanske kommer det inte vara lika kontroversiellt i framtiden att ge nobelpriset i litteratur till en musiker.

Här är låtarna som Clea lyssnar på just nu!

klar

Artikellänk är kopierad

Clea Herlöfsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro