ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clinton vann i Ohio

TT · 5 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Hillary Clinton vann demokraternas primärval i Ohio, uppger CNN. Med 55 procent av rösterna räknade ledde hon med 58 procent mot 40 för Barack Obama.

Hillary Clinton svor på att gå hela vägen till Vita Huset när hon tackade sina anhängare i Ohio för tisdagens seger.-Människorna i Ohio har sagt det klart och tydligt, vi fortsätter. Vi är starka. Och vi ska gå hela vägen. Barack Obama som talade på ett valmöte i San Antonio i Texas i väntan på delstatens valresultat sade att han var på väg att vinna demokraternas partikandidatur.-Oavsett vad som händer i kväll kommer vi att leda med nästan samma antal kandidater som i morse och vi är på väg att vinna den här nomineringen. 

Hon vann även primärvalet i Texas, enligt beräkningar som gjorts av tv-bolagen NBC och CNN.51 mot 47Clinton har fått 51 procent mot 47 procent för Obama när drygt tre fjärdedelar av rösterna i primärvalet har räknats uppger bland andra CNN.I de demokratiska nomineringsval som också hålls i delstaten leder däremot Obama. I dem fördelas en tredjedel av delegaterna till partikonventet.De prognoser som gjorts tyder hursomhelst på att Clinton vinner totalt i delstaten.

"Ett nytt kapitel"

Jag är stormförtjust över den här förtroenderösten från folket i det fantastiska Texas, en delstat som jag känner och älskar. I natt vann vi tre av fyra tävlingar och inledde ett nytt kapitel i den här historiska kampanjen, sade Hillary Clinton sedan resultatet i Texas blivit uppenbart, rapporterar AFP. När nästan alla röster räknats i Ohio var Clintons övertag 55 procent mot 43. I Texas var ställningen 51 mot 47 för Clinton, med omkring 80 procent räknat i primärvalet.Delegatmässigt beräknas Obama fortfarande leda totalt med ungefär 100 delegaters marginal. Ingen av kandidaterna är ännu i närheten av de 2 025 delegater som krävs för att säkra en nominering inför partikonventet i augusti.

- Det här är sannolikt det mest spännande primärvalet någonsin, konstaterar Olle Wästberg, generaldirektör för Svenska institutet och före detta generalkonsul i New York, med syftning på kampen mellan Barack Obama och Hillary Clinton.

-Den viktigaste slutsatsen är att det är långt ifrån över på den demokratiska sidan. Det kommer som tidigast att kunna avgöras i slutet av våren, kanske inte förrän efter primärvalen i Denver i augusti. säger Olle Wästberg.

-Clinton har åter visat sin väldiga förmåga att komma tillbaka från ett underläge. Frågan är nu om Obama-sidan kan upprätthålla den oerhörda entusiasm man haft. De har byggt en slags ungdomlig folkrörelse och den bygger mycket på framgång. Om den tappar kraft, så kommer det inte att fungera för Obama. Att demokraterna har svårt att utse en vinnare spelar republikanerna i händerna. -John McCain kommer att ha kanske upp till ett halvår på sig att vara ensam mot två stridande demokratiska kandidater. Det ger honom en mycket stor fördel. TT: Kan presidentvalet i praktiken vara avgjort redan nu? -Nej, nej, absolut inte. Det går inte på något sätt att förutspå så här långt i förväg.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro