ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clinton: "Vi kommer att kunna tävla med Kina"

JILL DOUGHERTY/CNN · 23 Feb 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

I samarbete med CNN.
I samarbete med CNN.

ASIEN. Hillary Clinton har gjort sin första turné som USA:s utrikesminister. I förra veckan besökte hon Japan, Indonesien, Sydkorea och Kina. Men lägg inte ner för mycket jobb på att tolka hennes uttalanden på rundresan. – Jag tycker att vissa människor lägger ned för mycket tid på att analysera ord.

Du har nu varit utrikesminister i en dryg månad. Varje ord och varje gest kommer att synas under lupp. Är det svårare än att vara senator eller landets första dam?– Nej, så känner jag det inte alls. Men jag har alltid känt att varje dag som jag kliver upp så ska jag göra mitt allra bästa, oavsett vilket jobb det handlar om. 

Du bröt mot den diplomatiska tonen när du tog upp frågan om efterträdaren till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Il och antydde en oro över en kommande maktkamp och dess konsekvenser?– Det är min fasta övertygelse att man behöver en öppen, uppriktig dialog. Det behöver vara ett utbyte av idéer över något som naturligtvis kommer att hända när det nu kommer att ske i Nordkorea.

Kina har inte påverkats av av den ekonomiska krisen i lika hög utsträckning som andra länder. Kan det innebära att Kina växer sig så starkt att det kan utmana amerikanska intressen?– Kinas tillväxt är i sig inte ett hot mot USA. Det är snarare hur Kina bestämmer sig för att agera med de tillgångar de kan ha. Det handlar också om hur vi kan samarbeta. 

Men är inte Kina den främsta konkurrenten på världsmarknaden?– Jag tror att president Obama har satt oss på rätt spår för att vi ska kunna återhämta oss. Kommer vi att tävla mot Kina? Självklart, vi konkurrerar med alla slags länder. Det är inget nytt. Men vi hoppas också på ett fredligt och produktivt samarbete i en hel rad frågor. Såväl den globala klimatförändringen och de ekonomiska utmaningarna som gemensamma säkerhetsintressen som Afghanistan, Pakistan och mycket annat.

klar

Artikellänk är kopierad

JILL DOUGHERTY/CNN
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro