ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clooney cynisk Clayton

Elin Larsson · 8 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Titel: Michael ClaytonGenre: DramathrillerBetyg: ••••

George Clooney spelar titelfiguren – en cynisk fixare vars uppgift är att ta hand om skitgörat och därmed hålla fasaden ren på en ansedd advokatbyrå i New York. Alltså kallas Clayton in för att stoppa en av byråns delägare, en briljant men psykiskt instabil toppadvokat (Tom Wilkinson) som flippat ut och blivit lösmynt när han insett att det kemiföretag byrån företräder i ett jättemål är skyldigt till allvarliga miljöbrott.

Tony Gilroys regidebut lever med råge upp till de förväntningar hans skarpa manus till Bourne-trilogin skapat. ”Michael Clayton” är en smart, snygg och spännande film som inte underskattar sin publik men också vågar tala till hjärtat och bli gripande. Ofta för den, i både form och innehåll, tanken till de starka thrillers som gjordes i Hollywood på 1970-talet, utan att för den skull kännas det minsta museal. Lite synd att man i finalen använder ett småbilligt grepp, (som fläckade ner även ”Minority report”), men det är en marginell invändning mot en i övrigt superb thriller.

Skämten stinker, Farrellys

Titel: The heartbreak kidGenre: KomediBetyg: •

Ben Stiller gifter sig med en drömtjej (Malin Åkerman) som visar sig vara en mardröm. Redan på bröllopsresan blir han kär i en annan, och nu gäller det att hålla bägge kvinnorna ovetande om den andras existens.

Eftersom jag skrattat mig genom i stort sett hela bröderna Farrellys regikarriär sedan den klockrena debuten med ”Dum & dummare” är den här muggiga nyinspelningen av en 70-talsfilm rena smärtan. Skämten stinker i kapp med värderingarna och det hjälper inte att svenska Malin gör en fullt godkänd insats i en svår roll – för både den och filmen är hopplös. 

Rafflande kammarspel

Titel: SkuggspelGenre: DramathrillerBetyg: ••••

En ung man (Jude Law) bjuds hem av sin älskarinnas make (Michael Caine, som gestaltade Laws rollfigur i originalfilmen från 1972) för att diskutera en lösning på deras triangeldrama. Det urartar i en giftdrypande dialog följt av illvillig tuppfäktning. Annorlunda thriller som mest liknar ett rafflande kammarspel där oförutsägbarhet och list går hand i hand.Filmens visuella lösningar och läckra scenografi är som en skyltsöndag på Arkitekturmuseum, och fyller ut de tempofattiga delarna av Nobelpristagaren Pinters manus.

"Vita huset"-thriller

Titel: Lejon och lammGenre: DramaBetyg: •••

En toppjournalist serveras ett oväntat ”scoop” av en senator: USA har en ny strategi för att krossa jihadisterna i Afghanistan. Handlingen utspelar sig mer eller mindre i realtid, vilket skapar välbehövlig puls.De som liksom jag är torsk på torr dialog i politikermiljö à la ”Vita huset” får sitt, andra gäspar åt de politiska klichéerna.

Stel och präktig Kitty

Titel: Kitty och HollywoodmysterietGenre: ÄventyrsdramaBetyg: •

Tröttsamt stel film där en jobbigt präktig, fjortisaktig 16-årig Kitty Drew undersöker gåtan bakom en firad Hollywoodstjärnas död. De äventyrstörstande bokmalar som en gång hade henne som förebild kommer att hata den tråkiga osammanhängande dagisversionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro