ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clooney lik sin Clayton

Martyn Palmer · 8 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

POLITIK. Han är en av Hollywoods största namn, en av de manliga stjärnor som drar in mest pengar och en passionerad aktivist för mänskliga rättigheter världen över.I filmen ”Michael Clayton”, som har svensk premiär i dag, spelar den 46-årige Clooney huvudrollen som Michael Clayton, en utbränd advokat som inser att han är inblandad i en tystläggning som skulle kunna ruinera hans firmas största multinationella kund.– Anledningen att vi gör den här sortens filmer är att vi faktiskt är misstänksamma mot det amerikanska näringslivet. De gör skumma saker och ibland behövs någon som tjallar, sa Clooney på Torontos filmfestival.

Michael Claytons moraliska övertoner ligger väldigt väl i linje med stjärnans egna åsikter om den översyn som krävs för att hålla storföretag och regeringen i schack.– Jag växte upp i en famlij där jag alltid varit engagerad politiskt och socialt och det har alltid varit en del av mitt liv, säger han.Hittills har Clooney hyllats mest för projekt som ”Good Night and good luck” och ”Syriana”, vilka båda har starka socialmedvetna budskap.Kanske är stjärnan är lika starkt kallad till social aktivism som att gestalta rollfigurer med god moral.I vilket fall såg Clooney rollen som Michael Clayton som en chans att bredda sin repertoar.– Man hoppas bara att man ska få chansen att gestalta något man inte gjort förut … men utan ett bra manus och en bra regissör spelar det ingen roll vad du gör.

Law ger sexiga vibbar

NYINSPELNING. När Jude Law, som producent, bad pjäsförfattaren Harold Pinter att skriva om manuset till ”Sleuth”, beskrev han handlingen som ”två män, en äldre och en yngre, i ett hus, slåss om en kvinna som man aldrig möter”, svarade Pinter: ”Den storyn har jag gjort i 50 år.” I nyinspelningen spelar Law den yngre mannen, medan Caine gör rollen som den äldre. Metro mötte Jude Law i New York.Harold Pinter är känd för att inte förklara vad hans verk handlar om. Vad betydde det för er skådespelare?– Jag tror att han njuter av att lämna det i mystik. Det är definitivt lätt för oss – folk kan säga ”Så vad handlar det här om?” och vi kan säga ”jag har ingen aning. Fråga Harold. Han vet inte heller.”En av replikerna är: ”Den kortaste vägen till en mans hjärta är genom förödmjukelse.”– Jag tror att det betyder att när du blivit förödmjukad inför någon så har du ingenting kvar att dölja.Vad säger du om den sexuella spänningen mellan era två rollfigurer?– Allt är verktyg. Allt är vapen. Allt är olika sätt att bestraffa.– Man kan se om den här filmen gång på gång och få en ny känsla av vem det är som vinner, vad de håller på med och varför. Det får dig även att se på hur vi själva går in i strider, särskilt män. Män släpper bromsen när de slåss och offrar vad som helst och allt de har.

Smart för Cruise

DRAMA. Tom Cruise har tillsammans med en av sina filmhjältar gjort det provokativa dramat ”Lejon och lamm” som i dag har svensk premiär.– Robert Redford har inspirerat flera generationer av skådespelare, och mig definitivt. Han är en frifräsare inom filmen och det var ett privilegium att få arbeta med honom, säger Tom Cruise.Filmen är dessutom den första som producerats av  bolaget United Artists, som Cruise äger tillsammans med sin producentkollega sedan lång tid, Paula Wagner.– Jag kan inte tänka mig en bättre film att lansera United Artists med, säger han.Cruise spelar senatorn Jasper Irving, en mäktig och slipad politiker som är ute efter att sälja in sin senaste plan för kriget mot terrorn till en tv-reporter spelad av Meryl Streep.

Mötet utvecklar sig till en avancerad intellektuell tennismatch, som enligt Cruise var otroligt rolig att ge sig hän åt.– Det är som att sparra, nästan som att gå en boxningsmatch – den ena försöker dominera och för min rollfigur blir det ’okej, på vilket sätt ska jag spinna det här för att få fram min åsikt’.

Cruise hoppas att filmen ska provocera fram en debatt om det så kallade kriget mot terrorismen.– Jag hoppas att den här filmen utkristalliserar och klargör problem och kanske kastar lite ljus över hur komplex situationen är. – Den utmanar verkligen tanken att vi alla har ett ansvar som individer.

klar

Artikellänk är kopierad

Martyn Palmer
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro