ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Clowner och gift – skräckryktena på gränsen mellan myt och verklighet

Åsa Larsson · 1 Nov 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016

Foto: Montage/TT/All over press


Förgiftat Halloween-godis och spik i hundmat – är det på riktigt eller skrönor? Svaret är både och.

klar

Artikellänk är kopierad

När en person drar på sig en clownmask och går ut för att skrämma barn mitt under rådande clownpanik så har den inspirerats av det påhittade.

– Det kallas en ostensiv handling inom folkloristiken. Kortfattat är det när man gör handling av en berättelse, säger Tommy Kuusela, forskningsarkivarie på Institutet för språk och folkminnen.

Tidigare trodde man att sägner byggde på någon slags faktabakgrund och blivit till historier, som bitit sig kvar. Men det är inte alls säkert att fakta kommer först, enligt Kuusela.

– Det kanske mest kända exemplet kommer från USA. Runt Halloween så fanns det en rädsla att godis som ges till barn skulle vara förgiftat eller att det finns rakblad i äpplen. Det fanns inga belägg för att det hänt. Men 1974 var det ett fall där en pojke blev cyanidförgiftad av godis på Halloween och dog. Det visade sig vara pappan som hade gjort det och inspirerats av de här berättelserna och ryktena.

Är personer som klär ut sig till clowner i samband med clownryktena ett exempel på detta?

– Ja. I den utsträckningen det faktiskt görs. Det känns som att det är mycket rök och lite eld.

►LÄS MER: Clownryktet sprids i Sverige – är egentligen översatt inlägg från USA

Tommy Kuusela räknar upp tillfällen då liknande saker skett i Sverige förr – i Trelleborg 1972 fick polisen in larm om varulvar. Barn kunde berätta precis var de sett varulven och det fick spridning i tidningarna. Många barn var rädda och grät och vägrade gå till skolan – polisen var tvungna att ta det på allvar.

Sommaren före hade SVT kört en rad klassiska skräckfilmer med vampyrer, mumier och varulvar. Samma sommar hade det också kommit ut en serietidning som hette just Varulven.

Inte långt därefter larmades polisen i Jakobsberg utanför Stockholm om varulven.

– Folk ringde in och var jätteupprörda. Men det kom sig troligtvis av att ett par barn hade varit nere i ett garage och stött på ”ett skäggigt original” som rutit till dem. Och det räckte för att de skulle associera det till varulvar.►LÄS MER: Nej, kött med spik i har inte lagts ut i Malmö, Stockholm och Sundsvall

Året därpå 1973 var det dags igen – då härjade en mumie i Sätra i södra Stockholm.

– Ofta var det äldre barn som såg att de yngre blev rädda och så spädde de på det.

Vad skräcksommaren -72 inte hade var internet.

– De här vandringssägnerna och ryktena rör sig ju blixtsnabbt nu för tiden med internet som medium.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro