ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

CNN-analys: Pokerfejset McCain vet var han ska satsa

Jonathan Mann · 27 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Jonathan Mann CNN International-korrespondent
Jonathan Mann CNN International-korrespondent

Det finns ett gammalt populärt kortspel som kallas stötpoker. Det är inte särskilt märkvärdigt. Givaren delar ut kort till spelarna runt bordet som sedan satsar pengar. De får inte slänga kort de fått och plocka upp nya. Knepet är att veta hur långt turen kommer att räcka och hur man ska satsa. Republikanen John McCain presidentkampanjar som om han spelar stötpoker och han gör det ganska bra.

Ända sedan han i början av mars nominerades som  presidentkandidat har han synts allt mindre på tidningarnas förstasidor. Det är nästan som att han lutar sig tillbaka och tar emot spelkort. Här är de han fått.

Kriget: McCain är orubblig i sitt stöd för USA:s närvaro i Irak. Han förespråkade truppförstärkningar långt innan president Bush gav order om det och en färsk opinionsundersökning visar att de flesta amerikaner nu tror att USA kommer att lyckas i Irak. Det är ett starkt kort för McCain.

Ekonomin: McCain har inte lagt fram någon plan för landets ekonomi. USA står på randen till en konjunkturnedgång, men trots att det är den hetaste valfrågan har han inte lagt fram några oförglömliga idéer – han har bara gett sitt stöd till den nuvarande politiken. Han sitter med det kortet och det är inte till någon hjälp.

Demokraterna: Hans trumfkort är den självdestruktiva kamp som demokraternas presidentkandidater för. Striden mellan Hillary Clinton och Barack Obama om vem som ska bli presidentkandidat kommer förmodligen att fortsätta i flera månader, något som kommer att utmatta partiet och skrämma bort väljare samtidigt som John McCain kan ta det lugnt, samla ihop kampanjmedel och samla republikanerna.

McCain har inte på långa vägar vunnit, men när valkampanjen började för lite mer än ett år sedan var republikanerna i princip uträknade. Irak, ekonomin och det utbredda missnöjet med den republikan som nu sitter i Vita huset gjorde att de låg långt bakom i opinionsundersökningarna.

Nu är läget helt annorlunda. En undersökning som CNN nyligen genomförde visar att om det var val i dag så skulle bli dött lopp mellan McCain och demokraternas presidentkandidat oavsett om det var Clinton eller Obama. Demokraterna har förlorat sitt försprång.John McCain är en ­erfaren politiker som vet hur man spelar politisk stötpoker. Och han har fått en ganska bra hand.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonathan Mann
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro