ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

CNN-analys: USA är på väg att skriva historia

Jonathan Mann · 30 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En avgörande fråga har funnits i den amerikanska valkampanjen från allra första början: Är  amerikanska väljare villiga att välja en svart president?

En annan, ännu mer oroande fråga om ras som dykt upp i samtal jag haft från South Carolina till Kairo är: skulle vita amerikaner vara beredda att mörda Barack Obama för att förhindra att han vinner?

På tisdag kommer vi ha svaret på både frågorna, och det finns anledning till lättnad.

De flesta amerikaner är uppenbart redo att bedöma Obama på hans meriter. Och inte bara överväga: många kommer dessutom att rösta på honom, enligt opinions-undersökningarna.

Amerika är på väg att skriva historia.

Samtidigt har polisen avslöjat två unga skinheads planer att mörda Obama. Det är tredje gången som polisen har offentliggjort hot mot Obama. Varför skulle det vara en lättnad? Eftersom de i alla tre fallen sagt att Obama aldrig ens varit i närheten av riktig fara.

USA har aldrig haft en svart president men fyra av dess presidenter har mördats och två skadats.

Alla som tar jobbet befinner sig i fara. En person kan med tillfälle och beslutsamhet fortfarande vara ett verkligt hot mot Obama och på grund av hans ras.

Men valkampanjen har hittills klarat sig utan någonting sådant.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonathan Mann
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro