ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Coacha dina vuxna barn

Annika Wihlborg · 25 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Anna Glas hjälper föräldrar att stödja sina barn i karriären. Här är hon med sina egna barn Maja, 20, Matilda, 18, och Lukas, 5. Maja är nymuckad från lumpen och vill nu gå befälsutbildning i Karlskrona. Matilda har inte kommit på vad hon vill än, och Lukas "ska bli dinosaurieforskare". 

Anna Glas hjälper föräldrar att stödja sina barn i karriären. Här är hon med sina egna barn Maja, 20, Matilda, 18, och Lukas, 5. Maja är nymuckad från lumpen och vill nu gå befälsutbildning i Karlskrona. Matilda har inte kommit på vad hon vill än, och Lukas "ska bli dinosaurieforskare".  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

NYTT JOBB. Är dina barn på väg ut i karriären? Se upp – det finns många fällor att kliva i för dig som förälder. Anna Glas, föräldracoach på communityn Livshandboken.se och föreläsare inom området utvecklande föräldraskap säger:– Ofta kan man önska att barnets väg fram till drömjobbet ska vara en rak motorväg, men i själva verket så består resan dit oftast av flera krokiga vägar. Föräldrars viktigaste roll i barnens karriärutveckling är att stötta dem oavsett vilket beslut de fattar och att låta dem lära av sina egna misstag.

Om du absolut vill att ditt barn ska gå en högskoleutbildning så är det lätt att bli besviken om barnet väljer att börja jobba eller göra en jordenruntresa i stället. – Skilj på dina egna och ditt barns förväntningar, säger Anna Glas. – Viktigt är också att ha förståelse för att barnen tillhör en annan generation, vilket innebär en annan syn på arbetsliv och karriär. Att studera på högskolan ska enligt 80- och 90-talisterna exempelvis inte bara vara användbart utan också kul.

Att som förälder dra till med ”När jag var i din ålder hade jag minsann både en högskoleexamen och barn” eller ”Din kusin Pelle har haft fyra olika jobb sen han slutade plugga” är enligt Anna Glas inget som gynnar barnen.  – Ingen uppskattar att bli jämförd med andra, det skapar lätt mindervärdeskomplex. Ett sätt att stärka sina barn är att i stället prata om barnets egen positiva utveckling sett över tid.– Säg gärna ”För ett år sedan pluggade du på gymnasiet, men nu har du redan hunnit med att prova på två olika jobb”. 

Fem vanliga föräldrafällor

Så undviker du dem

Fälla #1. JämförelserDu tycker att ditt barn borde gå en viss väg i karriären eller välja en viss sorts vidareutbildning och nämna flera kompisar, släktingar eller andra som har gjort det. Gör så här i stället: Stötta ditt barns egna val. Ditt barn är unikt med egna värderingar och egna egenskaper och vill inte bli jämförd med andra. Varför dra in andras val i ditt barns karriär?Fälla #2: OroDet är lätt att ständigt måla upp värsta möjliga scenariot för ditt barns framtid. Som förälder är det naturligt att oroa sig för att ditt barn inte ska få ett bra jobb, en gedigen utbildning eller ordentligt betalt. Även om du målar upp detta scenario inom dig så dela inte med dig av det till ditt barn. Gör så här i stället: Försök att hitta positiva faktorer i deras karriärval och lämna över ansvaret på barnet.  Fälla #3: Din egen agendaEn vanlig anledning till konflikter är barn och föräldrar med olika agendor för barnets karriär. Din högsta dröm är kanske att din dotter ska bli läkare, men eftersom det rör sig om din dotters liv och inte ditt så måste hennes önskemål och drömmar stå i fokus.Gör så här i stället: Skippa den egna agendan. Backa ett steg och lär dig skilja mellan dina och ditt barns karriärdrömmar. Projicera inte dina egna drömmar eller misslyckanden på barnen. Fälla #4: TjatTjat gör att barnet stänger av och slutar lyssna till slut. Att säga ”Hur länge ska du jobba på det där caféet egentligen, när ska du ta tag i din framtid?” leder ingenstans.Gör så här i stället: Håll dig uppdaterad i ditt barns karriärutveckling och framtidsplaner genom att ge positiv feedback och ställa öppna frågor. Du kan exempelvis säga ”Nu har du ju jobbat på café i ett år, hur tänkte du dig din framtida karriär?”.  Fälla #5: OintresseOm du känner att du inte "vill lägga dig i" ditt barns karriär, behöver du se upp så att du inte visar dig helt oengagerad. Gör så här i stället: Ställ frågor, visa på genuint intresse. Följ upp frågorna med jämna mellanrum och visa att du engagerar dig i vad ditt barn gör om dagarna och att du finns där och stöttar oavsett vilken riktning karriären tar.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Wihlborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro