ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Coca-Cola fälls för sexistisk reklam

TT · 2 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Reklamfilmen där en kille halsar lite Coca-Cola Zero, dumpar sin flickvän och drar ifrån snabbmatstället med fyra lättklädda damer, fälls för könsdiskriminering.

Det är inte bara bristen på kläder som retat upp Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam (ERK). Det är själva tanken bakom reklamfilmen. När flickvännen dumpas säger en speakerröst Break up as it should be. Flickvännen är dock mycket förstående och säger sig begripa att killen inte vill hålla sig till en tjej när det finns så många att välja på. "Bara ring när du vill ha lite kul" säger hon innan exet drar i väg.

Enligt ERK är det en schablon att enbart män önskedrömmer om relationer som bara bygger på sex. Reklamen bidrar både till att upprätthålla myten om kvinnlighet och myten om att "män generellt inte vill ha en djupare relation utan är nöjda bara de får ha mycket sex", skriver rådet.

De lättklädda damerna är ett exempel på sexistisk reklam och därmed könsdiskriminerande, enligt ERK.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro