ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Coca cola kallade nazitiden för den gamla goda tiden” i reklamfilm

Emma Kirkhoff · 5 Mar 2015
Uppdaterad 5 Mar 2015
Coca cola kallade nazitiden för ”den gamla goda tiden” en tysk reklamfilm för Fanta. 

Coca cola kallade nazitiden för ”den gamla goda tiden” en tysk reklamfilm för Fanta.  Foto: Skärmdump Vimeo


Coca cola tvingades dra tillbaka och be om ursäkt för sin tyska reklamfilm för Fanta. Det efter att tittarna rasade mot att läskföretaget kallade nazitiden för den gamla goda tiden”.

klar

Artikellänk är kopierad

”Den här tyska ikonen fyller 75 år. För att fira det tar vi med er tillbaka till den gamla goda tiden”. Så beskrivs tiden då Fanta uppfanns i Tyskland i en tysk reklamfilm för att fira läskedryckens 75-årsjubileum. 

Problemet är bara att Fanta uppfanns 1941 – mitt under Förintelsen andra världskriget, när Hitler och nazisterna spred skräck i Europa – eftersom läskbolaget i Tyskland då inte kunde få tag på ingredienserna till cola på grund av brutna handelsförbindelser.

Den råvarunöd som det refereras till i reklamen var orsakad av kriget och Adolf Hitlers grymma styre, och ”den gamla goda tiden” utspelade sig alltså samtidigt som förintelsen av judar pågick.

Coca cola tvingades dra tillbaka reklamen efter att tittarna rasade mot den på nätet. Därefter publicerades en ny film, den här gången utan frasen ”den gamla goda tiden”.

I ett pressmeddelande på sin tyska hemsida ber Coca cola om ursäkt, och i en kommentar till brittiska Express, säger en talesperson för läskbolaget att reklamen var tänkt att återkalla barndomsminnen.

– Fanta uppfanns i Tyskland under andra världskriget, men det 75-åriga märket hade inga kopplingar till Hitler och Nazistpartiet.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro