ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Collage – Brackigt på Nybroplan

Björn af Kleen · 10 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Svart dominerar i nyöppnade Collages matsal. På övervåningen i nattklubben står ett slags hala vita divaner som påminner om tomma sjukhusbritsar. 

Svart dominerar i nyöppnade Collages matsal. På övervåningen i nattklubben står ett slags hala vita divaner som påminner om tomma sjukhusbritsar.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Välfylld bar på Collage.
Välfylld bar på Collage.
Champagnen serveras väl kyld.
Champagnen serveras väl kyld.

CollageBetyg: •••NYÖPPNAT. Finanskrisen gör sig inte påmind på Collage. Den återöppnade skandal-krogen intill Dramaten är tvärtom sinnebilden av en ekonomi som löpt amok. En vägg i restaurangen pryds av champagneflaskor. På övervåningen i nattklubben står ett slags hala vita divaner utställda med tillhörande champagnehink. Sällan har en nyöppnad krog stått i sådan skarp kontrast till tidsandan utanför fönstret. Det är inte säkert att det bara är dåligt. Collage tycks alltid ha fungerat som något av en motbild till rådande tidsanda. När Dogge Doggelito rappade om Collage på första skivan ”Välkommen till förorten” 1994 framstod krogen som en ointaglig hägring (”de e snobb, du har page/ men kommer ändå inte in på Collage.”)

Sedan följer 1990-talets kris-år och Collage omnämns i pressen som ett ställe där hiv-mannen James Kimball raggar, nazisten Jackie Arklöv svullar pasta samtidigt som han får psykbryt efter Malexandermorden och slutligen, när Stockholm blir mondänt och internationellt på riktigt, som en sylta på dekis som skickar budget-erbjudande om texmexbuffé till nattklubbsdjur.

Nu, i vår miljömedvetna ekonomikris, öppnar man på nytt i skepnad av skimrande bracktempel, lika stötande som en dubbelparkerad stadsjeep med kromade fälgar.Jag inledde med goda men något gryniga dumplings i svampconsommé för 145 kronor. De anlände i en barnsäker tallrik och själva consommén kom i karaff, så att man själv kunde fylla på vid behov.

Till huvudnummer valde jag flaggskeppet, en grillad entrecote för 305 kronor. Den var stor utan att bli dasslockigt ospänstig. Trevligt med tillhörande bœuf bourguignon-gryta med en minnesvärt saftig fläskköttsbit.Alltsammans värdigt, utan att bli direkt uppseendeväckande. Överraskningarna var i stället förpassade till desserten – tunga grejer som dagens tårta, blåbärsbaklava och munkar.

Munkarna  var smaksatta med grönt te, kardemumma och lakrits och gick att doppa i en schyst semifreddo. 115 spänn.  Tanken är möjligen att den Östermalmspublik som Collage vill locka i regel festar så hårt att man lagom till efterrätten har druckit ner sig till barnets preferensnivå.

Hur som helst är Collages smaksatta munkar ett ut-omordentligt alternativ till McDonald’s klassiska nattmatsefterrätt, högkonjunktur eller inte.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro