ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Com Hem mörkar kopieringsmöjligheter - kabelleverantören ger dubbla budskap

Stockholm Mary Örnborg · 14 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Inför övergången till det digitala marknätet har bland annat kalbelleverantören Com Hem erbjudit sina kunder att byta ut den gamla digitalboxen mot en ny med hårddisk. Fördelen med en digitalbox med hårddisk är bland annat att det går att spela in upp till två program samtidigt i hårddisken som har 80 timmars inspelningstid. Men den som vill göra en backup på DVD eller VHS kan få problem. Innehållsleverantörer som tv- och filmbolag från främst USA men också andra länder har ställt krav på att de svenska kabelleverantörerna enbart ska erbjuda sina kunder kodade boxar. - Kodningen innebär att man gör det krångligare för kunden att göra kopior av det inspelade innehållet som ligger i digitalboxen, säger Christofer Peilitz, produktchef för TV på Com Hem. Han understryker samtidigt att frågan om att få ut det digitala innehållet ur boxarna inte har varit så stor. Com Hem har idag ca 1,7 miljoner hushåll som kunder och där majoriteten finns i storstäderna. Bland storstäderna är Stockholm först ut med övergången till det digitala marknätet. Därefter står Malmö och Göteborg på tur. Tror du inte att det kommer att bli en stor fråga så fort era kunder upptäcker att det är svårt ellr till och med omöjligt att göra backuper från den kodade digitalboxen? - Nej, ringer man vår kundtjänst får man instruktioner om hur man gör en backup. Någon annan typ av tydlig beskrivning från ComHem finns inte om hur man ska göra. Varför går det inte att hitta tydliga instruktioner om hur man gör en backup i sådana fall? - Vi har en policy att vi inte talar om att man kan göra backuper såvida inte kunden själv ringer och frågar oss hur man gör. När Metro Teknik ringer till den tekniska supporten på Com Hems kundtjänst blir beskedet att det absolut inte går att få ut innehållet ur digitalboxen och att det dessutom är olagligt att ta göra backup på innehållet.

Varför har kopieringsmöjligheten blivit så känslig när man går över till det digitala marknätet – när man tidigare utan problem kunnat spela in tv-program direkt till en VHS eller en DVD? - Det har att göra med att kvaliteten på det digitala materialet nu är så mycket bättre. TV-bolagen och Hollywoodstudios är rädda för att deras innehåll nu blir ännu mer attraktivt för att läggas ut på internet. Men det flesta filmer som visas på TV har lagts ut långt i förväg på internet? - Det är sant. Men det handlar inte bara om filmer utan också om TV-serier och Sverige är kända för att vara piratvänliga. Christofer Peilitz tror dessutom att vi svenskar inom snar framtid kommer att få vänja oss vid ännu smartare kopierinsskydd i våra digitalboxar. - Allt kopierinsskydd kan knäckas och kommer att knäckas. Det är bara en tidsfråga, säger Rasmus Fleischer i en kommentar om hårdare kopierinsskydd.

Mary Örnborg

Konsumentverket: Inte olagligt men anmärkningsvärt I Sverige har medborgarna laglig rätt att kopiera innehåll för eget bruk. Kopieringen blir olaglig först när det kopierade materialet sprids exempelvis via nätet. De svenska kabelbolagen har trots den svenska lagliga rätten att få kopiera innehåll för eget bruk pressats av de utländska innehållsleverantörerna till att försvåra kopiering av innehållet i digitalboxarna. På Com Hem – en av de största kabellevernatörerna i Sverige- har man till exempel valt att inte aktivt informera sina kunder om hur man gör en backup på inspelat material i de kodade digitalboxarna. Enda fingervisningen man ger är i manualen där en illustrtaion visar hur man kopplar digitalboxen till en DVD-spelare. - Com Hem gör egentligen inget olagligt. De behöver inte redovisa alla egenskaper som digitalboxen har utan det räcker att de väljer ut ett visst antal egenskaper och att resten visas i manualen. Men jag tycker ändå att det är märkligt att man inte redovisar hur man gör en backup tydligare än så, säger Björn Smith på Konsumentverket. Att de svenska kabelbolagen böjt sig för de krav som de utländska innehållsleverantörerna ställer kan på sikt urholka svensken rättigheter att få göra kopior för eget bruk. - Anledningen till att svenska kabelleverantörer är så tillmötesgående inför de krav som de utländska innehållsleverantörerna ställer är att de annars kommer att få det tufft på exempelvis den amerikanska marknaden, säger Björn Smith

Mary Örnborg

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro