ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Comey ska frågas ut av senaten – det här behöver du veta

Filip Häggberg · 8 Jun 2017
Uppdaterad 8 Jun 2017
Donald Trump sparkade James Comey från rollen som FBI-chef i maj.

Donald Trump sparkade James Comey från rollen som FBI-chef i maj. Foto: AP/TT


James Comey, den tidigare FBI-chefen, frågas i dag ut av senatens underrättelseutskott. En av de centrala frågorna är Trumpkampanjens eventuella kopplingar till Ryssland under höstens presidentval i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Varför utreds Trump om kopplingar till Ryssland?

Det var Barack Obama, Trumps företrädare, som beordrade underrättelsetjänsten CIA att utreda misstankar om att Ryssland försökte påverka presidentvalet.

Anledningen? Ett dataintrång hos ett av Demokraternas partiorgan förra sommaren och mejl som läckt ut från Hillary Clintons kampanjledare i samband med presidentvalet i höstas.

Ryssland har förnekat alla anklagelser om inblandning. De amerikanska myndigheter som gjorde utredningen, bland annat FBI, kom dock fram till att Vladimir Putin legat bakom en kampanj för att försvaga förtroendet för valsystemet och att påverka valresultatet.

Hur har Trump reagerat på uppgifterna?

Presidenten har tagit kraftigt avstånd från att Ryssland skulle lagt sig i valet för att gynna honom. Men att det är Ryssland som ligger bakom dataintrången har han sagt är möjligt, enligt TT.

Var kommer James Comey in i bilden?

I februari bad Vita Huset FBI att motbevisa New York Times uppgifter om att det fanns kontakter mellan Trumps kampanj och den ryska underrättelsetjänsten. Men FBI, som Comey då var chef för, avvisade Vita Husets förfrågan.

Det fick Donald Trump att rasa. På Twitter gick han bland annat ut och kritiserade FBI för att inte stoppa myndighetens ”säkerhetsläckor”.

Trump fortsatte sedan sin krigsstig på Twitter i mars, då han menade att Barack Obama låtit avlyssna honom. James Comey bad då justitiedepartementet att dementera de uppgifterna.

Senare samma månad gick James Comey ut offentligt och bekräftade att FBI utreder Rysslands inblandning i valet, och kopplingar mellan Donald Trump och den ryska regeringen.

Den 9 maj fick James Comey sparken från rollen som FBI-chef, dagar efter att han begärt mer resurser till utredningen om Rysslands inblandning i valet. Vita Husets officiella förklaring? Comeys hantering av utredningen kring Hillary Clintons mejl.

Comey påstår också, i en skriftlig redogörelse, att Trump bett honom ”släppa” granskningen av den nationelle säkerhetsrådgivaren Mike Flynns kontaker med Ryssland. Flynn fick sparken i feburari, för att ha ljugit om sina kontakter med Ryssland för vicepresidenten Mike Pence.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro