ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Coola prylar du inte klarar dig utan

Anders Frick · 25 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Metro Teknik från Cool Product Expo

klar

Artikellänk är kopierad

MÄSSA. Det är tufft att kunna rena vatten med UV-ljus. Det är också tufft att kunna plugga in en box till bredbandsuttaget därhemma för att sedan kunna titta på tv var du än befinner dig i världen. Men riktigt tufft är det att kunna spela datorspel enbart med hjälp av tankekraft. Metro Teknik har åkt till USA:s västkust och besökt Cool Product Expo. Där fanns prylarna som du, om du tänker efter, egentligen inte klarar dig utan.  

DYRAST & SLUTSÅLD

Den dyraste tuffa prylen på utställningen var elbilen Roadster från företaget Tesla i Silicon Valley. För 100 000 dollar kan den som vill beställa en bil som gör 0–100 kilometer i timmen på fyra sekunder och som går 40 mil på en batteriladdning. Haken? Bilen finns inte ännu tillgänglig, men årets upplaga är trots det slutsåld. Beställ nu, så levereras den nästa år.

TANKELÄSARE

Det sägs att man enbart med tankens hjälp kan flytta berg. Nu har det blivit sant, så länge som berget finns i den virtuella världen. Företaget Neurosky har uppfunnit en pryl som läser av den elektriska aktiviteten i hjärnan, och kopplat ihop den med ett datorspel. Ju mer intensivt som en spelare koncentrerar sig på ett objekt i spelet, desto snabbare rör sig objektet. ”Jag tänker, därför finns jag”, är ett talesätt som blivit mer aktuellt än någonsin.

TV ÖVERALLT

Har du nyligen köpt ett dyrt digital-tv-abonnemang, och vill fortsätta kunna titta på den när du är på jobbet, ute på resa eller kanske på bussen? Koppla bara in boxen från Sling Media i ditt bredbandsuttag därhemma, och fortsätt titta över internet. Du kan till och med styra din gamla video, via såväl dator som mobiltelefon. 

STRÖMFÖRSÖRJARE

Som äkta storstadscampare går det givetvis heller inte att överleva i vildmarken utan ström till sin gps, mobiltelefon och alla andra prylar. Voltaic har tagit fram en ryggsäck med inbyggda solpaneler, som gör att mobilen blir fulladdad efter cirka fem timmar i solen.

BÄRBAR RENARE

Friluftsintresserad? Att koka vatten innan du dricker det tillhör gårdagen. En riktig hightechscout renar numera vattnet med UV-ljus. Aqua Star har tillverkat en batteridriven bärbar vattenrenare, som med hjälp av UVC-strålar rensar vattnet från både kolera- och salmonellabakterier.– Det är som en tepåse, efter 75 sekunder är vattnet rent. UV-ljus är praktiskt eftersom det tar död på praktiskt taget allting, säger Kurt A Kulmann, som är teknisk chef för Aqua Star.

DARRIG PÅ BANAN

Om inte tankens kraft är tillräcklig går det att förstärka spelkänslan med utrustning från Logitech. Deras G 25-ratt med fysisk återkoppling, samt tillhörande pedaler i metall gör vem som helst darrig efter en åktur på racerbanan i datorspelens värld.

REPEATRAR

Kanske har du hört talas om Fon, företaget som skänker bort bredbandsroutrar i förhoppning om att folk delar med sig av sin internetuppkoppling och skapar en stor mängd gratis hotspots. Företaget Meraki är inne på ett liknande spår, men tror mer på att låta folk tjäna pengar på att dela med sig av sin uppkoppling. Meraki tillhandahåller repeatrar, som återutsänder signalerna och på så vis låter folk skapa egna jättenätverk, samt en mjukvara som håller koll på allt.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro