ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Coop slutar sälja engångsgrillar: "Mer än nöjd över beslutet"

Elin Åhlén · 23 Apr 2019
Uppdaterad 23 Apr 2019
Coop slopar engångsgrillar och letar nu efter ett miljövänligare och mer brandsäkert alternativ.

Coop slopar engångsgrillar och letar nu efter ett miljövänligare och mer brandsäkert alternativ. Foto: TT


Efter förra sommarens extremtorka och många skogsbränder har engångsgrillar varit ett hett diskussionsämne. Nu går matjätten Coop i Icas fotspår och väljer att sluta sälja dem. "Ett välkommet ställningstagande", säger brandinspektören Leif Malmström.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra veckan drog ett mäktigt högtryck in över Sverige som gav efterlängtad sol och värme till alla långlediga. Men med sol och värme ökar också risken för gräs- och skogsbränder. Flera bränder har brutit ut i stora delar av södra Sverige under påskhelgen, rapporterar SVT Nyheter.

Coop tar efter Ica

Ica var i fjol först ut att permanent ta bort engångsgrillar ur sortimentet. Nu väljer också Coop att göra detsamma.

– Vi tycker inte att produkten är tillräckligt bra helt enkelt. När vi sålt de som finns hos oss i butik nu kommer vi inte att köpa fler, säger s presschef Tobias Rydergren till Expressen.Coop

Samtidigt har de andra tre matjättarna Lidl, Hemköp och Willys ingått en en överenskommelse som förbjuder försäljning av engångsgrillar – men bara då det råder eldningsförbud.

Både Ica och Coop letar efter något mer miljövänligt och mindre brandfarligt som kan ersätta engångsgrillarna. Hittar man ingen ersättare får dock kunder vara utan grillar under en period, enligt butikerna.

”Jag är mer än nöjd över beslutet”

Leif Malmström är brandinspektör på Storstockholms brandförsvar, och när Metro pratade med honom förra veckan var han inte sen att rikta kritik mot engångsgrillar. När Metro når honom efter att ha tagit del av Coops beslut är han glad.

– Jag är mer än nöjd över beslutet att även Coop väljer att gå i bräschen och sluta med engångsgrillar. De är ett tydligt och välkommet exempel på att de stora drakarna valt att inte bidra till stora bränder, säger han.

Enligt Leif Malmström åkte Storstockholms brandförsvar på över 200 larm under påskhelgen, varav 30 av dessa var markbränder. Hur många av dessa som kan ha en engångsgrill som bov i dramat går dock inte att svara på.

– Rent statistiskt är det dock inte ovanligt att man hittar rester av engångsgrillar under släckningsarbetet.

klar

Artikellänk är kopierad

Elin Åhlén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro