ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Copy shops” jagas med väktares hjälp

Daniel Olsson · 25 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Förlaget Studentlitteratur stämmer kopieringsföretaget Ink’n’art vid domstol för att få stopp på påstådd piratkopiering i företagets butiker. – Det här är skrupelfria människor som skor sig på studenter, författare och förlag, säger Föreningen Svenska Läromedels direktör Mona Hillman-Pinheiro. Och fler stämningar mot så kallade copy shops, där kunder själva eller med personalens hjälp kan kopiera böcker och annat material, kan komma. Väktare filmar Förlagsbranschen skyr inte heller okonventionella metoder. På uppdrag av förlagsbranschen har civilklädda väktare filmat när de fått hjälp av Ink’n’arts anställda i Göteborg och Uppsala att kopiera hela böcker – från pärm till pärm. – Vi har små skyltar om vad som gäller, sedan är det upp till studenten hur de gör, säger Ink’n’arts ägare John Lindholm.

KOPIOR SKA FÖRSTÖRAS Men det är inget argument som håller, enligt Mona Hillman-Pinheiro. – Du har ett ansvar om du äger en kopiator som du låter andra kopiera material på mot pengar. Att säga att det är andra som kopierar är bara en dålig ursäkt för att tjäna snabba pengar. Förlaget Studentlitteratur kräver ett stopp för företagets kopiering eller medverkan till andra människors kopiering av förlagets böcker. Fortsätter verksamheten krävs Ink’n’art på 400 000 kronor eller ett ”kraftigt verkande vite”. De kopior som finns hos företaget ska förstöras, kräver Studentlitteratur. Har det skett misstag är John Lindholm beredd att ändra rutinerna. – Man får försöka hålla sig inom lagens ramar, det är enklast för oss också.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro