ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Coveralbum är det nya heta

Marijana Dragic · 14 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Scarlett Johanson och Seal är två artister som nyligen släppt covers.

Scarlett Johanson och Seal är två artister som nyligen släppt covers. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

 Ut med det nya och in med det gamla. I musik­branschen är coveralbum det nya svarta. Ett sätt att visa sin musikaliska härkomst hävdar vissa – desperat säger andra.Sahara Hotnights, Hellacopters och Timo Räisänen är några svenskar som är aktuella med coveralbum.  – Coverlåtar är lite som en bokhylla. De visar varifrån man kommer, säger David Mortimer-Hawkins på skivbolaget Universal.– Men det är ovanligt att tre så pass alternativa artister släpper coverskiva nästan samtidigt, tillägger han.Enligt SVT:s musikjournalist Per Sinding-Larsen, snart aktuell med nya programmet ”Popcirkus”, har svenska artister länge haft en tradition av låtcovers. Nu har den övergått i album. – Det här är bara början på en stor våg, säger Sinding-Larsen.Men avsikten bakom är inte alltid lika ädel som artisterna vill få det att verka, menar han:– Det är när man inser; ”jag har skrivkramp, mina låtar är skitdåliga” som man fingrar i skivsamlingen.Enligt Sinding-Larsen är det få artister förunnat att dröja med nytt material men samtidigt hålla sig kvar i lyssnarnas medvetande.– Coverlåtar är rockens respirator. De håller karriären vid liv samtidigt som artisten inte behöver prestera något nytt. Internationella stjärnan Seal är en av dem som släppt en skiva med gamla låtar. Albumet ”Soul” samlar soulklassiker, bland annat Sam Cookes ”A change is gonna come”, och kom lagom till presidentvalet. – De här låtarna är en del av mitt DNA. De är min musikaliska utbildning, säger Seal till Metro.– Jag satt i bilen när Sam Cooke kom på radion och jag blev rörd över att hans låtar är lika aktuella i dag. Jag ville föra ut budskapet, säger Seal.

Stjärnor som gör coveralbum

Cher, tolkar låtar från 60-talet när hon i år släpper första studioskivan på åtta år.

Timo Räisänen, ger sig på Josh Grobans ”You are loved” och Mariah Careys ”Without you” på höstens ”... And then there was Timo”.

Hellacopters, tolkar New Bomb Turks och The Robots ”In the sign on the octopus” på förra årets ”Head off”.

Andreas Johnson, sjunger Terence Trent d’Arbys ”Sign your name” och sin ”Glourious” med flera på ”Rediscovered” (2008).

Scarlett Johansson, tolkar Tom Waits på sin skiva ”Anywhere I lay my head” (2008).

Sahara Hotnights, tolkar bland annat Dusty Springfields ”In private” på albumet som kommer i februari.

Marianne Faithful, tolkar Neko Case och Dolly Parton på vinterns coveralbum ”Easy come, easy go”.

klar

Artikellänk är kopierad

Marijana Dragic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro