ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cowboys & Aliens tappar snabbt fart

CG Karlsson · 25 Aug 2011
Uppdaterad 25 Aug 2011
Daniel Craig och Harrison Ford gömmer sig för aliens i vilda västern.

Daniel Craig och Harrison Ford gömmer sig för aliens i vilda västern. Foto: Universal


Cowboys, indianer och banditer förenar sig mot utomjordingar i denna genremix som börjar bra men snabbt tappar fart. Föga originellt men klassiskt upplägg, skriver filmrecensenten C-G Karlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Det börjar lovande. Daniel Craig kvicknar till i öknen med minnesförlust, mystisk skada och en märklig manick runt handleden. En bandittrio dyker upp, men övermannas ögonaböj av denne hemlige hårding.

I närmaste westernhåla hamnar han direkt i bråk med en störig slyngel vars mäktige far (Harrison Ford) alla i stan fruktar. Ford är sedvanligt tvärilsken redan i sin första scen och jag bespetsar mig på en tung konfrontation mellan honom och den testosteronstänkande Craig.

Så långt allt väl. En hård western och ett, visserligen föga originellt, men klassiskt upplägg. Då dyker de upp. Partykrascharna från rymden. Och sakta men säkert avtar det sug som trots allt fanns kring den där manicken och den mystiska skadan och Craigs skumma flashbacks, när vi fortfarande undrade ”Vad? Hur? Vilka? Varför?”.

När väl ett stort rymdskepp sedan står där mitt i westernlandskapet och alla cowboys, indianer, banditer och sheriffer förenas i kampen mot inkräktarna – som ser ut exakt som alla aliens har sett ut på film de senaste 30 åren – tja, då är det dessvärre inte så mycket sug eller spänning kvar.

Det hjälper inte att Craig håller stilen hyfsat och gör en helt okej actionhjälte eller att Olivia Wilde slipper vara dekoration och i stället får ta ut svängarna som rådig hjältinna. Hela anrättningen tappar konstant i laddning ju mer vi konfronteras med de allt annat än skräckinjagande fienderna.

Här finns heller inget riktigt flyt i berättandet och förutom enstaka humorglimtar har filmen en högstämd ton som skär sig mot de knasigheter som spelas upp på duken. Lika hemsk som Will Smith-fiaskot ”Wild Wild West” – en annan western/sci-fi-hybrid – blir ”Cowboys & aliens” inte, den har trots allt vissa kvalitéer.

Men det är snarare trots, än tack vare, genremixen.

klar

Artikellänk är kopierad

CG Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro