ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

CR-48 – Googles egen dator med Chrome OS

Jonas Ryberg · 8 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Cr-48.
Cr-48.

Nu är Googles egen mini pc här. Med Chrome OS som operativsystem lagras alla filer i molnet. Nu letar Google testare runt om i USA. Google berättade om sitt Chrome OS redan sommaren 2009 när mini pc- eller netbook-trenden var som hetast.

Sedan dess har företagets mobil-os Android fått den mesta uppmärksamheten och Chrome OS fått stå tillbaka. Men igår dök CR-48 upp på en pressvisning i San Francisco.

Datorn har tagits fram speciellt för att köra Chrome och har bland annat ett eget tangentbord med specialtangenter, men utan Caps lock. Viktigare är kanske att Cr-48 utlovar en starttid på 10 sekunder, saknar traditionell hårddisk, har inbyggd 3G och en 12-tums skärm. I stället för att köra program som installeras lokalt körs alla program via webbläsaren och bygger på webbteknik. Tanken är såklart att datorn och operativsystemet ska knytas till Googles egna webbtjänster som Docs och Gmail. Men enligt företaget ska andras webbtjänster också fungera. Chrome bygger på en Linux-kärna, men är inte tänkt att kunna laddas ned och installeras på vilken dator som helst. I stället arbetar Google med ett flertal datortillverkare som tar fram speciella Chrome-datorer som ska börja säljas under nästa år. Samtidigt med lanseringen av Cr-48 visade Google också upp sin appstore för Chrome. Här ska webbutvecklare kunna sälja program som kan köras via webbläsare och då också i Cr-48. Datorn ska till en början inte finnas till försäljning. I stället får hugade spekulanter ansöka hos Google om att vara med i ett testprogra.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro