ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cramby: Så här grillar du vegetariskt i sommar

Jonas Cramby · 17 Mar 2017
Uppdaterad 17 Mar 2017
Jonas Cramby svarar på alla era matfrågor.

Jonas Cramby svarar på alla era matfrågor.


Vad ska man som vegetarian grilla i sommar? Hur får man brödet att bli lika bra som det man köper? Ni har frågat – Jonas Cramby har svarat.

klar

Artikellänk är kopierad

Många, precis som Erik här vid sidan om, frågar just nu om vad man som vegetarian ska grilla i sommar. En personlig vegetarisk grillfavorit är att lägga en hel aubergine direkt på glöden tills den är helt svart, skära den på mitten och toppa med sesamolja, soya, citron och katsouboshi – vilket förvisso är tunna flarn av torkad, rökt tonfisk men lite fusk kanske man kan kosta på sig? Annars går det att ersätta med nori eller furikake.

För oss som gillar att grilla är det snart högsäsong. För någon som mig, som delar det intresset med att vara vegetarian, tar inspirationen däremot slut illa kvickt. Vad finns det egentligen för spännande grejer man kan låta svettas på grillen nu till våren?

/Erik

Svar: Att det bara är köttisar som kan stå vid grillen med flamesshorts, grillgaffel och en iskall öl är så klart bara en myt, ALLT blir godare av att tillagas över kol och eld och ALLA älskar väl att grilla? Inte minst grönsaker behöver ju den där lilla extra knuffen för att utveckla en härligt karamelliserad yta. Mitt tips är att kolla lite japanska grillrecept, de är ofta mycket enkla och tillbehör som soya, miso, kepiwmajjo och olika sjögrässorter är oerhört goda och maxar umamin.

Mens är ju något som ofta leder till järnbrist hos oss mensande. Jag gillar inte att äta piller utan äter hellre mat för att få i mig extra av det jag behöver. Har du tips på en riktigt järnrik måltid?

Tack! /Halva befolkningen.

Svar: Nötkött innehåller mycket järn. Liksom puylinser, kikärtor och bönor. Så jag hade definitivt satsat på en bistecca fiorentina (t-benstek) med någon av baljväxterna ovan, stekta med vitlök, chiliflakes och färsk salvia i olivolja och konserverad san marzanotomater. Lägg till en stor portion grönkål eller spenat, stekt i olivolja med lite vitlök och chiliflakes och du är hemma sen.

Mitt Instagramflöde är fullt med stjärnkrogar och lyxkäk. Något som de senaste året ständigt dyker upp på tallrikar världen över är sjöborre. Jag har haft uppfattningen att det närmast är ett skadedjur. Hur kommer det sig att den har tagit sig in i finrummen och vad är det i smaken som lockar?

/Landkrabban

Svar: Sjöborre är en sådan slags rätt som delar upp människor i två läger – antingen älskar eller hatar man. Det smakar smörigt, lite sött och med härlig havssälta – ganska så underbart om du frågar mig (och det där en färsk och god sjöborre). Att det är just kockarna som driver sjöborreätandet är kanske inte så konstigt? Här i norden har vi fantastisk fisk, skaldjur, sjögräs och tång – samtidigt som vi är ett kött- och potatisland som tycker att allt för ”fiskiga” grejer mest smakar skumt. Men i takt med att vi öppnar upp oss mer och mer mot världen så kommer även våra matvanor förändras. Påhejat, såklart, av de som ligger i framkant: kockarna. Sedan har sjöborren även en viss lyxkänsla över sig, som ostron och caviar, och det skadar väl inte heller.

Jag får aldrig brödet att bli lika bra som det man köper. Så där härligt håliga och segt. Vad gör jag för fel?

Erik G

Svar: Jag är ledsen, men jag tror att det helt enkelt beror på att du inte är tillräckligt skicklig. Att baka bröd är något av en konst och även små faktorer spelar stor roll för resultatet. Så det är bara att öva! Mitt enda men heta tips är att du köper en bok av någon duktig bagare som till exempel Sebastian Boudet, Martin Johansson eller Bageri Petrus och börjar plugga.

Jag ska anordna ett LAN, du vet ett sånt där man spelar mot varandra med sina datorer, hemma hos mig. Ofta blir det pizza eller annan hämtmat, men den här gången tänkte jag slå på stort och svänga ihop något själv. Har du något tips på något hyfsat enkelt, gott och inte så kladdigt som man kan bjuda på?

/For the Horde

Svar: Mackor är ju perfekt LAN-mat, inte minst på grund av att man har två lager bröd som skyddar fingrarna från att kleta ner tangentbordet. Jag har skrivit en hel bok om mackor (som heter Mackor) så mitt tips är så klart att kolla in den. Men så länge ni kanske kan göra en snabb BLT? Bred majjo på en skiva formbröd, gärna från ett bättre bageri. Lägg på knaperstekt bacon, skivad tomat och ett isbergssalladblad – gärna sköljd i isvatten och sedan torkad i salladslunga för maximal krispighet. Toppa med en majjobredd skiva bröd till. Skär bort kanterna, dela på mitten. Enkelt men oerhört gott.

Skicka dina matfrågor till [email protected] så kanske din fråga dyker upp nästa gång Cramby svarar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro