ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cramby: Svårt att bli besviken på Deville

Jonas Cramby · 20 Mar 2015
Uppdaterad 20 Mar 2015

Foto: Jasmin Storch


klar

Artikellänk är kopierad

Deville, Roslagsgatan 6 3 av 5

Som matintresserad har det väl aldrig funnits en bättre tid än precis just nu. I matbutiker kan man köpa fermenterat jungfrusmör och organisk, handgjord kimchi från Brooklyn och på gatan hittar man food trucks som säljer norsk hantverks-lompe eller hamburgare från en ko som heter Blanceflor. Varje månad öppnar nya, avancerade konceptkrogar och den högre gastronomin – som för inte så länge sedan mest var en angelägenhet för Jan Stenbeck och Carl-Jan Grankvist – har sakta men säkert börjat demokratiserats och blivit mera tillgänglig än någonsin. Stjärnkockar startar billigare bakfickor och regelrätta snabbmatsställen samtidigt som även folk utan ett representationskonto fetare än foie gras har börjat käka avsmakningsmenyer.

Men när det känns som om foodiekarusellen snurrar lite för fort kan det vara skönt med en klassiker. Deville, på Roslagsgatan, har funnits i ett tiotal år men känns som om de existerat mycket längre. Här äter man ostron, moules frites och côte de boeuf på vita dukar, med persiska mattor på golvet och oljemålningar på väggarna. Även om man naturligtvis kan njuta av en klassisk Côtes du Rhone till maten, så har de dock en betydligt mer progressiv vinlista än man brukar hitta på kvarterskrogar i den högre ligan. Deville har även en välkomnande vardagsrumsstämning, ett kosmopolitiskt klientel och, något som konstigt nog sällan görs i krog-Stockholm, så spelar de musik medan man äter. Ibland glömmer man bort hur fint en låt man tycker om kan gifta sig med en behaglig middagsbuzz.

Så är det en klassisk old-school kväll med kött, pommes och rött vin man är ute efter är det helt enkelt svårt att bli besviken på Deville. Letar man sig utanför bekvämlighetszonen är jag dock inte lika säker. För samtidigt som våra ostron och steak frites naturligtvis är felfria så äter vi ett lamm med potatispuré som bäst skulle kunna beskrivas som trist. Segt, senigt, blött. Av de tapasinspirerade förrätterna fungerar arroz med bacalao och sobrasada, en slags spansk risotto med korv och torkad torsk, absolut bäst medan kroketterna med morcilla, spansk bloddpudding, inte  levererar sig på vare sig fras- eller fluffronten.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro