ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cramby: Här hittar du Stockholms bästa husman

Jonas Cramby · 22 Feb 2019
Uppdaterad 22 Feb 2019
Jonas Cramby listar sina tre favoritkrogar med husmanskost.

Jonas Cramby listar sina tre favoritkrogar med husmanskost. Foto: TT


Händer det att du tröttnar på pet nat och flatbread med za'atarkrydda och i stället längtar efter stekt strömming, gubbröra och blodpudding – gärna intagen med en pilsner och i gamla mustiga lokaler med äkta patina, lång historia samt en svag doft av länsmuseum? I så fall vet Metro exakt var du ska gå i helgen. Här är Stockholms mysigaste husmanskost just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Gyldene Freden, Österlånggatan 51

Det är svårt att tänka sig en mer anrik krog än Gyldene Freden. Den grundades 1722 och har en svensk (manlig) kulturpersonlighet sedan dess blivit lite för berusad och skämt ut sig så är chansen stor att han gjort det just här. Till de gamla stamgästerna räknas Carl-Michael Bellman, Evert Taube, Jussi Björling, Slas, Nils Ferlin, Cornelis Vreewijk och Anders Zorn. Fastigheten ägs av Svenska Akademien som fortfarande äter ärtsoppa här varje torsdag.

Ja, det sitter mycket Stockholmshistoria i de vackra gamla stenväggarna. Så mycket, faktiskt, att stockholmarna sällan själva går hit. I stället har restaurangen de senaste åren fungerat som ett slags Wasamuseum för kåldolmar och särskilt sommartid har det nästan helt tagits över av turister.

quotation startSärskilt kålpuddingen pressar fram en tår även hos den mest förhärdade uteätarenquotation end

Min gissning är dock att det snart kommer bli ändring på det: i ett försök att lätta upp Gyldenes Fredens tunga gubbaura möjligtvis i efterdyningarna av svenska akademiskandalen har köket nämligen tagits över av den unga, hippa, progressiva kocken Filip Fastén från enstjärniga Agrikultur och Bar Agrikultur. Det är fortfarande svensk husmanskost som gäller, men uppdaterad, uppfräschad och mycket, mycket godare – särskilt kålpuddingen pressar fram en tår även hos den mest förhärdade uteätaren. Härnäst väntar även särskild meny för den vackra gamla baren samt en uppryckning av bakfickan Cultur snett över gatan.

2. Zum Franziskaner, Skeppsbron 44

Nästan lika anrikt, om än ett par snäpp billigare och enklare, är det gamla ölsjappet Zum Franziskaner som ligger ett par köttbullekast från Gyldene Freden. Det går historier om att Zum Franziskaner skulle kunna vara en av världen äldsta restauranger och ha grundats redan på 1400-talet när Erik av Pommern gav ett gäng franciskanermunkar tillåtelse att ta betalt för mat och dryck.

quotation startKänns ibland lite som att sitta och mysa i en Tom Waits-låt.quotation end

Detta är dock antagligen bara gammalt fyllesnack, men restaurangen har definitivt legat på samma adress sedan 1889 och i samma lokaler sedan 1910. Och det räcker väl? Den vackra gamla jugendinredningen är iallafall intakt, ölen är stor, kall och skummande och omgiven av gamla söderkisar i t-shirt och hängslen, en massa murriga träpaneler och inrökta ölhallsvalv känns det ibland lite som att sitta och mysa i en Tom Waits-låt. Under ett par år har dock Zum Franziskaner fört en ganska tynande tillvaro. Ganska nyligen togs dock stället över av delar av välrenommerade Akkurat-gänget vilket betytt finöl i kranarna och en uppdaterad meny bestående av svensk husmanskost och tysk bierhallemat. Maten är enkel, god och serveras i portioner stora nog att mätta även den hungrigaste ölmage.

2. Tennstopet, Dalagatan 50

När Tennstopet fortfarande låg i Stockholms Montmartre Klara-kvarteren – var det ett ökänt tillhåll för journalister, konstnärer, författar och bohemer. När de flyttade till nuvarande adress i Vasastan i mitten av 60-talet följde inte bara mycket av den gamla inredningen med utan även murvlarna.

Det var här IB-agenten Donald Forsberg satt och spanade på Jan Guillou och andra journalister under kalla kriget för att se till så att de inte skulle bli värvade av KGB. Än i dag har Tennstopet en särskild plats i många mediamänniskors hjärtan: när moderna Vassa Eggen-koncernen tog över ruljangsen för ett par år sedan var det många journalister som rasade över att man skulle modernisera bort schackrummet, oxfilétoasten och barnvagnsförbudet. Men så blev det inte.

quotation startDe har vårkråka i april, vilt under hösten, gås i november och kräftor i augusti.quotation end

Tennstopet är lyckligtvis som det alltid har varit – möjligtvis med undantag av ett par renoverade toaletter och lite hårdare kvalitetssäkring i köket. Men den tartanrutiga gillestugemattan är kvar. Likaså darttavlan, de finklädda pensionärer som firar 85-årsdagen och förutom en mängd goda husmanskostklassiker på menyn följer Tennstopet fortfarande det svenska delikatessåret: de har vårkråka i april, vilt under hösten, gås i november och kräftor i augusti.

Jonas Cramby

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro