ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Cramby: Superfrasig koreansk kyckling – så gör du den

Jonas Cramby · 22 Sep 2018
Uppdaterad 22 Sep 2018
Alla kulturer har sin version av friterad kyckling.

Alla kulturer har sin version av friterad kyckling. Foto: Jonas Cramby


Jonas Cramby blickar österut och hittar sin favorit bland all världens friterad kyckling.

klar

Artikellänk är kopierad

Friterad kyckling är som religion, alla kulturer har sin version. Min favorit hittar man i Korea där kombinationen friterad kyckling och öl är så populärt att man till och med kallar rätten chimaeken ihopsättning av orden chikin (friterad kyckling) och maekju (öl). Så här gör du en rekordfrasig version hemma.

Ingredienser

16 kycklingvingar eller andra bitar kyckling på ben

Salladslök, tunt skivad

Frityrolja

Frityrsmet:

1 dl maizena

1 dl vetemjöl

1 dl vodka

0.5 dl iskallt vatten

1 tsk salt

1 tsk bakpulver

Gör så här

1. Börja förbereda vingarna minst ett par timmar innan maten. För maximalt fras följ dock receptet exakt. Det kanske låter konstigt men vodkan i smeten förhindrar ­glutenbildning och ­infrysningen skapar de små luftbubblor som ger rekordfrasig ­frityrsmet.

2. Rör ihop ingredienserna till frityrsmeten, doppa kycklingen i den och fritera dem ett par i taget i cirka 180 grader het olja tills de börjar bli tillagade men inte får färg, cirka 5 minuter brukar vara lagom.

3. Lägg dem i ett lager i en form och ställ in i frysen minst två timmar och som längst över natten.

4. Rör ihop ingredienserna till gochujangsåsen.

5. När det börjar dra ihop sig till chimeak värmer du upp oljan till 180 grader igen, lägger i den frysta kycklingen ett par bitar i taget och friterar tills de blir gyllenbruna och sjukt frasiga, allt mellan 5 och 10 minuter brukar vara lagom beroende på storlek.

6. Låt rinna av på papper.

7. Salta.

8. Ringla över gochujangsås och salladslök.

9. Ät till en iskall öl.

Gochujangsås

0.5 dl gochujang, koreansk fermenterad chilisås

0.5 dl koreansk majssirap eller flytande honung

0.5 dl dashibuljong, från dashipulver

2 vitlöksklyftor, rivna

1 msk japansk soja

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro