ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Crambys grillrecept St Louis-style

Metro · 14 Jul 2013
Uppdaterad 15 Jul 2013

Jonas Cramby bjuder Metros läsare på smakprov från sin bok "Texas BBQ".

klar

Artikellänk är kopierad

St Louis style ribs 

Spareribs är en genial uppfinning (perfekt mört kött på pinne!) men med ett stort designfel: Den där klumpen fett, brosk och senor i ena änden. som tur är så är det lätt att trimma bort skräpet själv, St Louis-style.   4 hela sidor revbensspjäll av fläsk (ca 3 kg)  Magic dust  Rökspån av hickory eller äpple   Aluminiumfolie   2 dl färdigblandad äppeljuice   BBQ-sås    1. Förbered revbenen genom att dra bort den sega silverhinnan på baksidan samt skära bort den övre broskdelen så att du får en trevlig fyrkantig form.  

2 . Strö över rubben. Låt sedan stå och marinera i kylen 1–4 timmar.  

3 . Gör i ordning din grill för indirekt grillning. Detta gör du genom att hälla kol i ena halvan av din grill och lägga ett fat med vatten i den andra och stäng locket. Värmen justerar du sedan med din grills ventiler. När värmen ligger stadigt någonstans mellan 110 och 120 grader slänger du på ett par nävar rökspån på kolen och låter sedan de rubbade revbenen rökgrilla 2 timmar med bensidan neråt ovanför pannan med vatten. 

4. Vänd ribsen och grilla 1 timme till.

5 . Lägg ribsen på aluminiumfolie. Häll över äppeljuice och slå in till ett paket. Lägg tillbaka på grillen ytterligare 1 timme. 

6. Ta ut ribsen ur paketet, pensla med BBQ-sås och lägg tillbaka direkt på gallret 15 minuter så att såsen hinner karamelliseras. Vänd efter halva tiden. Dela dem mellan benen (revbenens alltså) och låt gnagandet börja.   Magic Dust 

BBQ-legenden Mike Mills allroundrub.  1 dl paprikapulver   1⁄2 dl salt   2 msk senapspulver   1⁄2 dl spiskummin   2 msk finmald svartpeppar   1⁄2 dl vitlökspulver  2 msk cayennepeppar   1⁄2 dl strösocker Blanda alla ingredienser och mixa till ett fint pulver.   BBQ-sauce 

En het sursöt BBQ-sås som funkar utmärkt med såväl fläsk som kyckling och nöt.  1 gul lök  6 vitlöksklyftor  1 tsk spiskummin   2 msk olivolja   1⁄2 dl balsamvinäger   1 dl farinsocker  1⁄2 dl japansk soja  1 msk worcestershiresås   1 dl passerade tomater   2 torkade anchochili  Stek finhackad lök och vitlök tillsammans med spiskummin i olja. När löken börjar bli mjuk deglaserar du genom att hälla på balsamvinäger och kokar några minuter. Tillsätt farinsocker, soja och worcestershire- sås och passerade tomater. Ta bort stjälken och fröna ur chilin, lägg i såsen och låt småputtra 10 minuter eller tills det blir kletigt och gott. Mixa till en slät sås.   Texmex potato salad  Vackert rödhet potatissallad. En favorit.  1 kg potatis  2 msk olivolja   Salt och svartpeppar   2 röda spetspaprikor   2 färska röda chili   1 hel vitlök   2 msk majonnäs   1⁄2 tsk spiskummin   1 tsk spanskt paprikapulver   2 salladslökar  Bladpersilja   Koriander   Lime  Rengör potatisen ordentligt och skär i bitar stora nog att få plats på en gaffel.

Ugnsrosta i olja i 225-gradig ugn tills de är krispiga och goda, cirka 20–30 minuter. Salta och peppra.

Grilla spetspaprika, chili och hel vitlök tills skalen blir svarta och sotiga. Lägg i en plastpåse och vänta 10 minuter, dra sen av skal och ta bort stjälk och kärnor.

Pluppa ut vitlökarna. Mixa grönsakerna med majonnäs, spiskummin och paprikapulver. Smaka av med salt. Blanda potatisen med dressingen, vänd i hackad salladslök.

Strö över hackad persilja och koriander.

Pressa över lime och servera.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro