ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Creative och Ipad är månadens fynd

metro · 21 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Kjell Häglund – Redaktionschef och pryldebattör

klar

Artikellänk är kopierad

”Less is more” är ibland ett sant stilmantra, ibland en floskel, men aldrig applicerbart på dator- och teknikutvecklingen. Eller?

Min nya, kraftfulla MacBook Pro stånkar förtvivlat med en enkel webbsida samtidigt som tio andra processer försöker snurra färdigt. Till slut ger jag upp, öppnar min iPad och klarar av fyra av de där processerna på nolltid – trots att dess minne och processor känns mer 1900- än 2000-tal.

Detta beror naturligtvis på att iPaden överhuvudtaget inte klarar av det andra halvdussinet processer som min MBP fastnat med, och därför inte befattar sig med dem.

Och enkelhet korrumperar. Eller befriar. MBP:n står allt oftare oöppnad hela dagar medan iPaden jobbar, liten och lätt, från köksbordet till kontoret till lunchen och hem igen.

Men när tevekvällen kommer föredrar jag Windows. Jag har en tre år gammal, tre ton tung stationär PC inbyggd på kattvinden intill teverummet, och som även förgrenar signaler en trappa ner till projektorn i vardagsrummet.

Hur mycket Mac- och PS3-människa jag än är föredrar jag att kolla högupplöst via gamla Media Player Classic – trots att det är tungrott i en XP-miljö som kräver alltmer av underhåll och eftertanke för att alla uppgraderade program ska fortsätta funka optimalt.

Så fick jag häromkvällen den berömda bluescreen-chocken. Snabbgooglade problemet, tvångsdeletade den skyldiga patchen – och startade om en dator som plötsligt inte hittade vare sig processor eller ljudkort.

Satt i en timme och återinstallerade allt, tills jag satt framför en fungerande PC från 2007 igen. Och omöjligt kunde få äkta surroundljud ur Creative-kortet.

Då slog det mig att Creative, i en uppdatering förra året, på grund av rättighetsproblematik tagit bort allt officiellt DTS- och Dolby-stöd, och att jag tvingats göra nya wave-setups i alla program för att få det att lira.

Nu behövdes inte det längre. Plötsligt kunde jag bara bocka i surround-alternativen direkt i Creative-menyn igen – de som varit försvunna för mig det senaste året.

+ Mina förstaval av iPad-appar: Reeder för rss, AirVideo för film, Osfoora för twitter och GoodReader för pdf:er.

– Mest överskattade iPad-appen är leksaks-rss-läsaren Pulse. Fixar ju bara en tiondel av mina Google Reader-källor.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro