ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Crossover av olika kök på vacker scen

Anna Berghe · 23 Sep 2016
Uppdaterad 19 Dec 2016

Metros matkritiker Anna Berghe har ätit på Cirkus.

klar

Artikellänk är kopierad

Cirkus

Betyg: 4/5

Minns ni barndomens cirkusbesök? Doften av nyspunnet sockervadd, de breda sminkade leenden från clownerna, elefanternas trumpetande och akrobaternas våghalsiga nummer på hög höjd. Förväntan och spänning. Dagens krog handlar om en annan Cirkus. En nystartad sådan i stan. Längs Norra Skolgatan, i de huskomplex med känd kakaosymbol på tak där produktion av kvalitetschoklad fortfarande bedrivs, ligger ett hotell. I restaurangen eller snarare benämnt bistron huserar sedan början av september en välkänd skånekrögare med lång meritlista.

Jag väljer att benämna honom Cirkusdirektörn. Hans roll är att arrangera ( laga till ) och presentera cirkusnumren (menyn) i dynamisk ordning. Matsalen, likt en manege, är inredd med tyg hölje i rött och svart som böljar i taket. Matsalsmöblemanget går i grå ton och färgglada kuddar och färska blommor lyser upp lite här och var. I anslutning till manegen finns stor uteplats för många. Här placeras vi denna sköna sensommarkväll av vår varma, vänliga och mycket kompetenta hovmästare. De är sällsynta nuförtiden.

Menyn, är likt en cirkus, gränsöverskridande och bjuder in till en crossover av olika kök. Klassiker som ostron, råbiff på dovhjort och kantarelltoast delar plats med rawfood-inspirerad pumpacrudité och en flört med Asien i form av både ramen och högrevsanrättning med kimchi. I väntan på vår mat skålar vi i bubbel och knaprar på vackert utplacerade snacks i form av späda morötter som ivrigt doppas i skön dipp på jordnötter. Vi startar med terrin på naturlig anklever och rimmad gris samt soyabräserat högrev med kimchi, jordnötter och ägg. T

Terrinen är perfekt i konsistens med hög smak av anka. Hasselnötter, syrligt äpple och strimlad ingefära agerar fina smakkamrater. Det soyabräserade högrevet med kimchi är en rejäl portion mat, vällagad och god, men inget att minnas. Vår vita tysk i glaset är omsorgsfullt utvald från en intressant vinlista dominerad av Frankrike men även av viner från nya världen och ett digert champagne- samt ginutbud. Varmrätten för två är en visuellt vacker historia med glimten i ögat likt en fakirs nummer. Ur den heta sprakande vedugnen serveras griljerad gårdskyckling på vedträ. Tillbehör ramen, den japanska nudelsoppan, kommer i gjutna fågelbad i betong. Kycklingen är mör och saftig i sitt kött och buljongen lagom mustig med rena smaker från de japanska grönsakerna. En frisk citronmajonnäs passar utmärkt till. La grande finale är ett nummer i sig med blåbär, eldad mjölkglass och pistage där flytande kväve spelar huvudroll. Den eldade mjölkglassen är magiskt god och krämig och tillsammans med blåbär och pistage avrundas aftonen sött på bästa vis.

Monde du Cirque ( Världens cirkus) arrangeras varje år i Schweiz. Syftet är att presentera cirkusens historia från nu till då och skapa nya vägar inom den kreativa konsten i urban miljö. Likt Monde du Cirque bjuder Cirkus in till en helkväll för samtidens världsliga kokonst där moderna tekniker i köket blandas med traditionell matlagning och annorlunda visuella presentationer. Cirkusdirektör Vendel med crew skapar show i Malmö. Det är annorlunda och välkommet.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Berghe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro