ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

CSI Linköping med Siw i huvudrollen

Elisabeth Nilsson · 27 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
– Polisen sköter jobbet på brottsplatsen, samlar bevis och håller förhör. Vi är deras hjälp och redskap, säger Siw Sulliwan.

– Polisen sköter jobbet på brottsplatsen, samlar bevis och håller förhör. Vi är deras hjälp och redskap, säger Siw Sulliwan. Foto: Lasse Hejdenberg


klar

Artikellänk är kopierad

Många våldtäktsmän, mördare och rånare sitter bakom lås och bom tack vare Siw Sullivan och hennes kollegor på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Hon är förste forensiker på SKL:s biologienhet och binder folk till brottsplatser genom DNA-analys.Något av Sveriges svar på Gill Grissom, chefen i den populära tv-serien CSI, alltså. Han och hans stab av kriminaltekniker samlar bevis på brottsplatser som de sedan analyserar på sitt labb i en rasande fart. Men CSI-liknelsen vill Siw inte helt gå med på.– Visst finns det likheter, men när jag ser programmet ler jag mest och tänker att ’vad bra det hade varit om det var så lätt’. I verkligheten är det inte riktigt samma tempo.CSI:s popularitet har gjort forensiker till ett riktigt trendigt yrke, märker ni av det?– Ja, det är många som hör av sig och vill veta mer och våra utbildningar i forensisk vetenskap har blivit väldigt populära.Hur jobbar ni?– Vi söker efter blod, sekret, sperma och saliv på föremål som skickas till oss från brottsplatser. Om vi hittar något så analyseras det och kan kanske antingen binda någon till platsen eller fria någon från misstanke.Vilken information kan ni få fram om mig från ett av mina hårstrån?– För det första så krävs det ett hårstrå där roten finns med. Då kan vi fastställa kön och ta fram en sifferkod som vi sedan kan jämföra med andra spår eller DNA från dig. En annan avdelning kan också kolla om du tagit droger. Eftersom man vet ungefär hur snabbt ett hårstrå växer så går det också att säga ungefär när det skedde.Vad kommer ni att kunna göra om 10 år som inte går i dag?– Framför allt snabbare analyser. Sen tror jag att kriminalteknikerna kommer att kunna göra mer analysarbete ute på själva brottsplatsen, så då kanske arbetet blir lite mer likt det i CSI.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Nilsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro