ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

CSN polisanmäler fler betygsfuskare

Petter Sundsten · 25 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Yan Han, 23, juridikstuderande och Martin Eriksson, 29, studerar kinesiska påStockholms universitet.

Yan Han, 23, juridikstuderande och Martin Eriksson, 29, studerar kinesiska påStockholms universitet. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

CSN polisanmäler allt fler betygsfuskare. 2005 gick bara ett tiotal fall till polisen – förra året var det 150 stycken.– I år kommer det att bli ännu fler, säger Klas Elfving på CSN:s kommunikationsenhet.

Nu ska CSN göra stickprovskontroller – både mot de som studerar i Sverige och utomlands. Att fuska kan bli dyrbart. Just nu pågår en förundersökning mot en man i Västerås som kan få betala tillbaka 700 000 kronor. För två veckor sedan åtalades en 24-årig man från Solna för grovt bedrägeri. Enligt åtalet har han förfalskat betygsdokument från ett universitet i USA och på så sätt blåst CSN på nästan 200 000 kronor.

En lag som trädde i kraft förra året gör det lättare för CSN att polisanmäla.– Förut kunde vi bara anmäla vid direkt uppsåt. Nu räcker det med att studenten varit oaktsam, säger Carina Isaksson, vid CSN:s utvecklingsavdelning.

Det är framför allt personer som studerar utomlands och fuskar med intyg som är svåra att upptäcka.– Internet underlättar för dem som vill fuska.

CSN hoppas att stickprovskontrollerna ska inbringa cirka 30 miljoner kronor. Varje år betalar CSN ut 19 miljarder kronor och fusket är stort: en utredning har uppskattat CSN-fusket till 900 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro