ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

CUF: Ta bort skydd för sommarjobbare

Tomas Lundin · 15 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
CUF-ordföranden Magnus Andersson vill att unga ska förhandla lönen direkt med arbetsgivaren, utan kollektivavtal och LAS.

CUF-ordföranden Magnus Andersson vill att unga ska förhandla lönen direkt med arbetsgivaren, utan kollektivavtal och LAS. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Skippa LAS och kollektivavtal för sommarjobbare. Så vill Centerpartiets ungdomsförbund få unga i jobb. LO kallar förslaget "förkastligt".Centerns ungdomsförbund är förbannade på att Alliansen inte prioriterar ungdomar i vårbudgeten. Nu vill de att sommarjobbare under 25 år ska undantas skydd från LAS och kollektivavtal och få förhandla lönen själva med arbetsgivaren.– Det talas mycket om kommunala satsningar, men 85 procent av sommarjobbarna finns i privata företag och vi måste underlätta för att unga ska kunna få jobb där, säger Magnus Andersson, ordförande för CUF, till metrojobb.seUtan regler skulle lönen i praktiken kunna bli en krona i timmen, eftersom det inte finns någon mnimilön i Sverige, men Andersson tror att det finns en naturlig gräns då ungdomar tycker att det är mer värt att gå en sommarkurs än att jobba. Bidragsdelen för studiebidraget ligger i dag på runt 2 700 kronor i månaden.– Om man är beredd att gå in på en lägre lön för att få in en fot tycker jag det är rimligt. I själva verket har man ju oftast en anställningsintervju där man bestämmer om man ska anställa personen och sen en löneförhandling.Frihet från kollektivavtal och LAS skulle också göra att fler svarta sommarjobb blev vita, menar Magnus Andersson.Förslaget totalsågas av hans namne Sophia Andersson, ungdomssekreterare på LO, som tror att det kommer leda till lönedumpning.– Det kommer bli att arbetsgivaren bestämmer priset på arbetskraft. Ungdomarna skulle bli mer utnyttjade än vad de blir i dag och företagen skulle tjäna mer, men det skulle inte leda till fler jobb.En ung arbetsökande måste vara väldigt stark för att få en schyst lön i förhandling med en arbetsgivare, menar hon, och är också kritisk till att det ska finnas en gräns vid 25 års ålder.– Jag förstår inte hur de har tänkt. Det är ju många som studerar upp till 30-årsåldern i dag. De skulle inte ha en chans att få ett sommarjobb.Åldern menar CUF-ordföranden är satt efter den gräns som regeringen satt för halverad arbetsgivaravgift, men inte skriven i sten.– Vi hade kunnat sätta den högre, men det är lite lättare för till exempel äldre akademiker som skaffat sig lite kontakter att skaffa sommarjobb, säger Magnus Andersson.Tror du att det här kan bli verklighet till sommaren eller ska det mest ses som ett utspel?– Med tanke på hur lång tid det tar att få igenom nya regler på arbetsmarknaden i Sverige tror jag inte det är något vi kommer få se i sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro