ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

CV-detektiver nosar upp dina fejkmeriter

Karl Grauers · 26 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Klara Leo


klar

Artikellänk är kopierad

Ny dansk detektivbyrå i Malmö. Företag de vanligaste kunderna. Bakgrundskontroll av anställda allt vanligare.Har du ljugit i ditt cv? Då kan du få detektiver efter dig. Till nystartade Uip Consult i Malmö vänder sig företag om de vill ha hjälp med bakgrundkontroller. – Det kan vara vid anställning, avsked eller vid kontraktsbrott, säger detektiven Katarina som arbetar på Malmökontoret.

Byrån riktar sig även till privatpersoner men Katarina märker att det blir allt vanligare att arbetsgivare vill kontrollera blivande anställda. Oftast gäller det cv-granskning. Men det kan också handla om att kontrollera skulder och brottsregister.– Vid en hög chefsbefattning till exempel vill man ju vara klar över vad det är för person man tillsätter, säger hon.

Eftersom byrån har tystnadsplikt kan hon inte berätta om något specifikt fall. Dan Holte, chefsjurist på LO-TCO rättsskydd, anser att det är oetiskt av företag att granska annat än cv:et. – Sådant som är knutet till förmågan att sköta arbetsuppgifterna är inget problem. Kollar man upp förmögenhet, skulder och gud vet vad är det något helt annat, säger han.

Kändisar som ljugit i cv:et

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin,m, skrev i sitt cv att han hade en MBA (Master of Business Administration) från Fairfax University i USA. Egentligen handlade det om en distansutbildning på Cayman-öarna som inte ens var godkänd av amerikanska myndigheter.Lars Ohly, v, sa 2004 att han spelade mot ”Nacka” Skoglund i en division fyra-match mellan Rydbo IF och Kärrtorp 1968. Men flera gamla Rydbospelare dementerade att vänsterledaren varit med i laget. Ohly backade och skyllde på att han mindes fel.Björn Ranelid hävdade 1994 i Tv att han hade sprungit 100 meter på tiden 10,71. Det visade sig vara helt fel. Hundradelar mättes inte ens under 70-talet då bedriften skulle ha skett. Dessutom är tiden i sig av landslagsklass.Anna Anka har upprepade gånger sagt att hon blev tvåa i fröken Sverige-tävlingen 1993. Men den placeringen kneps av Victoria Silvstedt. Däremot vann Anka den betydligt mindre kända skönhetstävlingen Hawaian Tropic samma år.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Grauers
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro