ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cyborg-snigel blir levande kraftverk

Tomas Lundin · 15 Mar 2012
Uppdaterad 15 Mar 2012

Foto: American Chemical Society


klar

Artikellänk är kopierad

Forskare har lyckats göra en levande snigel till ett batteri. Genom att operera in en bränslecell i snigelns skal kan den omvandla maten den äter till elektricitet.

Än så länge har Evgeny Katz och hans kolleger vid Potsdam-universitetet i New York lyckats kräma ur 7.45 mikrowatt ur snigeln, skriver Nature. Det innebär att 10 000 sniglar skulle kunna få en glödlampa att lysa. Det skulle visserligen ge en iögonfallande lysanordning men  Forskarna tror att djur som maskar, sniglar och insekter i stället skulle kunna användas för att driva lågenergiprodukter som små sensorer och sändare. 

Projekt där insekter och andra djur görs till energikällor får stöd av amerikanska försvarsdepartementet, som länge experimenterat med att plantera små sändare för att göra insekter till små spioner. Med sin egen strömförsörjning skulle de inte behöva bära på ett batteri. Försöksdjuren sägs inte fara illa av operationen. 

– Djuren är hälsosamma. De äter, dricker och kryper, säger Katz till Nature News. 

Nästa skalförsedda gynnare som ska genomgå en cyborg-behandling är en hummer, som forskarna hoppas ska kunna alstra mer energi och driva större komponenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro