ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cykelkörkort ska minska olyckorna

Johanna Ohlson · 20 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Estera Kulasza hamnade under en turistbuss när hon cyklade. – Nu har jag opererats sju gånger men jag kan fortfarande inte gå på benet, säger hon.
Estera Kulasza hamnade under en turistbuss när hon cyklade. – Nu har jag opererats sju gånger men jag kan fortfarande inte gå på benet, säger hon.

Inför cykelkörkort. Det förslaget kommer nu från politiskt håll i Göteborg. Men trafikpolisen är tveksam.Med våren kommer cyklisterna och med cyklisterna kommer olyckor. Under perioden april till juni förra året skadades 135 göteborgare i cykelolyckor, sex av dem allvarligt. Nu vill politikern Franziska Osterberger Gustafsson (c), ersättare i miljönämnden, att kommunen ska erbjuda gratis cykelutbildning för alla göteborgare.– Det är lite Vilda Västern i stan när man cyklar och många verkar osäkra på vad som gäller, säger hon.Exakt hur utbildningen skulle utformas och vem som i sådana fall kan hålla i den är inte klart.Mats Berntsson, kommissarie på trafikpolisen, tror inte på samma lösning.– Man måste få folk att förstå att trafikregler inte bara finns för sakens skull. Körkort tror jag inte hjälper. Franziska Osterberger Gustafsson tror att cykelutbildning både vore bra för allmänhälsan och något som kunde föra samman människor.– Det är många invandrare som inte kan cykla. Då kan man erbjuda cykelkurser precis som man gör med simning i dag. Kan det här att innebära att vi måste ta cykelkörkort i framtiden?– Möjligen. Det är värt att diskutera. Cykling ska ses som ett trafikmedel som alla andra.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro