ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Cykelstölderna ökar: Här är de värst drabbade gatorna

Annica Ögren · 20 Mar 2019
Uppdaterad 20 Mar 2019
Att parkera sin cykel i ett krogtätt kvarter kan vara riskfyllt, då många av 2018 års cykelstölder skett just där.

Att parkera sin cykel i ett krogtätt kvarter kan vara riskfyllt, då många av 2018 års cykelstölder skett just där. Foto: Unsplash/Hasse Holmberg / TT


Ringvägen i Stockholm, Drottningtorget i Göteborg och Södra förstadsgatan i Malmö. Antalet anmälda cykelstölder ökar på de mest drabbade gatorna, visar nya siffror från polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

I Stockholm toppas listan över gatorna med flest anmälda cykelstölder 2018 av Ringvägen på Södermalm, där 90 cyklar stals.

På andra plats ligger Sveavägen (80 anmälda cykelstölder) och på tredje plats Birger Jarlsgatan (70 anmälda cykelstölder) på Norrmalm.

Jämfört med förra året har antalet anmälda cykelstölder på de värst drabbade gatorna i Stockholm ökat. På Ringvägen ökade antalet anmälda stölder med 43 procent och på Hornsgatan – som ligger på tionde plats på listan över antalet anmälda cykelstölder 2018 – ökade stölderna med 26 procent.

Att så många cyklar blivit anmälda stulna just på dessa gator, kan enligt stockholmspolisen bero på att gatorna är nöjeskvarter med till exempel restauranger och biografer, vilket gör att just dessa gator har fler tillfälliga besökare än andra.

– De här är alla väldigt långa gator, vilket statistisk sett ökar risken för att drabbas av en cykelstöld än på en liten gata. Men rent spontant tänker jag att både Sveavägen och Birger Jarlsgatan bägge är gator med mycket näringsidkare och att det är platser där folk rör sig väldig mycket. Det är många tillfälliga besökare som parkerar sina cyklar där jämfört med andra gator som exempelvis Hagagatan där folk bor i större utsträckning, och där man kanske ställer in cyklarna i sina cykelförråd, säger Mats Eriksson, presstalesperson hos polisen i Region Stockholm.

På Götgatan i Stockholm anmäldes 64 cykelstölder under förra året. Foto: Lars Hedelin, Polisen
På Götgatan i Stockholm anmäldes 64 cykelstölder under förra året. Foto: Lars Hedelin, Polisen

Fler stölder i nöjestäta kvarter

I Göteborg ligger Drottningtorget, utanför centralstationen, i topp med 51 anmälda cykelstölder 2018. På plats två och tre ligger Vasagatan (33 anmälda cykelstölder) och Östra hamngatan (30 anmälda cykelstölder). Även i Göteborg har antalet anmälda cykelstölder på de mest drabbade gatorna ökat jämfört med 2017.

Precis som i Stockholm ligger många av de gatorna även här i krognära kvarter.

– Många av de här gatorna är Göteborgs vattenhål, alltså dit människor går för att ta en öl eller partaja. Kanske tar man en cykel hem istället för en spårvagn. Det behövs inte så mycket våld för att öppna ett cykellås av enklare art. De cyklar som är av bättre kvalité och har bättre lås står oftast kvar, säger Christer Fuxborg, presstalesperson på polisen i region Väst.

I Malmö toppas listan för flest anmälda cykelstölder av folktäta Södra förstadgatan – där tågstationen och köpcentret Triangeln ligger – och där 81 cyklar anmäldes stulna förra året. På andra plats ligger Jan Waldenströms gata, vid Skånes universitetssjukhus (66 anmälda cykelstölder) och på tredje plats Köpenhamnsvägen (53 anmälda cykelstölder).

Av alla 412 000 hushåll som under 2018 utsattes för en cykelstöld, var det bara 65 715 som polisanmälde, enligt Brottsförebyggande rådet, Brås, Trygghetsundersökning 2018. Foto: Jeppe Gustafsson/TT.
Av alla 412 000 hushåll som under 2018 utsattes för en cykelstöld, var det bara 65 715 som polisanmälde, enligt Brottsförebyggande rådet, Brås, Trygghetsundersökning 2018. Foto: Jeppe Gustafsson/TT.

Viktigt att anmäla

Drygt 10 procent av alla hushåll som ägde någon cykel förra året utsattes för cykelstöld, enligt den Nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet från 2018. Det motsvarar cirka 412 000 hushåll. Men 2018 anmäldes samtidigt bara 65 715 cykelstölder till polisen.

Det är viktigt att anmäla stöld av sin cykel och dess ramnummer till polisen om cykeln skulle återfinnas. Det händer att polisen tvingas lämna tillbaka en cykel till den person som polisen misstänker har stulit den eftersom stölden inte har polisanmälts.

Med hjälp av ramnumret kan man även kolla med polisen så att en begagnad cykel som man är intresserad av att köpa inte är stulen.

– Det är viktigt att anmäla cykelstölder. Dels till ditt försäkringsbolag så att du får ersättning, men om polisen stannar en person på gatan som vi misstänker stulit en cykel kan vi inte göra så mycket med om ingen anmält cykeln stulen. Det är inte svårt att anmäla, det tar 5-10 minuter och kan göras direkt på internet, det går väldigt fort, säger Christer Fuxborg.

Fler cyklar i rullning kan vara en orsak

Att fler cyklar skulle anmälas stulna 2018 jämfört med 2017 i våra storstäder förutspådde kommunpolisen Anders Lindberg på Södermalm i Stockholm förra året, när Södermalm toppade 2017 års lista på antal stölder.

Kommunpolis Anders Lindberg menade att en orsak kan vara att många kommuner har satsat på att underlätta för cyklister så att fler ska välja cykeln istället för bilen. Intresset för elcyklar har dessutom ökat och de kan, enligt polisen, vara mer stöldbegärliga om de är dyrare.

Tyvärr är det många av dem som förlorar sin cykel som aldrig får se den igen och där gärningsmannen aldrig hittas. Därför är det extra viktigt att göra det man själv kan för att försöka undvika att bli av med sin cykel, säger Christer Fuxborg i Västra Götaland. Att låsa fast cykeln ordentligt kan ha effekt, menar han.

pil
Så skyddar du dig mot cykelstölder

• Använd inte bara låset som finns på cykeln när du köper den. Köp även ett ordentligt lås. Lägg lite extra pengar på det, speciellt om du har en dyrare cykel.

• Lås fast cykeln vid någonting som sitter fast ordentligt.

• Om du låser fast cykeln i en offentlig miljö kan du skruva loss sadeln så att cykeln bli obrukbar och mindre attraktiv att stjäla. Ta även bort andra löstagbara saker som är fästa på cykeln.

• Lämna cykeln på upplysta platser och gärna där det finns gott om hus med fönster mot gatan så att chanserna ökar att någon kan se ett stöldförsök.

• Skriv ner ramnumret på cykeln. Om cykeln blir stulen kan du ange numret till polisen för lättare identifiering av just din cykel.

• Du kan även låta rista in ett speciellt kännetecken för just din cykel, vilket kan underlätta om cykeln blir stulen eftersom ramnumret ibland filas bort av tjuven.

• Om din cykel blir stulen, anmäl det alltid till polisen.

Källa: Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro