ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cykla säkert på vintern

Kristoffer Rengfors · 29 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

Två av tre cyklister bryter mot lagen

klar

Artikellänk är kopierad

MÖRKERFARA. Två av tre cyklister i Stockholm bryter mot lagen eftersom de saknar reflexer eller belysning på sina cyklar. Ungefär en på fem har varken lysen eller reflexer. Det visar en undersökning som NTF har gjort. – Enligt lag ska en cykel vara utrustad med framlyse, baklyse och reflexer fram, bak och på sidan om den ska användas i mörker, säger Hans Norbeck, vd för NTF Stockholms länMäns cyklar är i regel bättre utrustade än kvinnors. Hälften av männen som observerades i studien hade komplett cykelbelysning. Motsvarande  siffra för kvinnornas cyklar var bara 39 procent. Kvinnorna var även överrepresenterade i den grupp som helt saknade lampor till cykeln. De som cykelpendlar till jobbet har överlag bättre utrustade cyklar än de som bara använder cykeln ibland.

Olycksrisken för den som cyklar är dubbelt så hög i mörker som i dagsljus. Men genom att ha lagenlig belysning  på cykeln minskas olycksrisken med 25 procent. Blir man tagen av polisen utan lyse kostar det dessutom 500 kronor i böter. Att åka fast helt utan lysen och reflexer kostar 1 500 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro