ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cyklist slog världsrekord – cyklade jorden runt på 79 dagar

Sofia Clason · 19 Sep 2017
Uppdaterad 19 Sep 2017
Beaumont cyklade jorden runt på 79 dagar.

Beaumont cyklade jorden runt på 79 dagar. Foto: FRANCOIS MORI/TT, Vegard Grøtt/TT


Cyklisten Mark Beaumont slog världsrekordet i att cykla jorden runt, med hela 44 dagar. Resan tog honom från Paris, genom världen, för att sedan sluta i Paris igen igår.

klar

Artikellänk är kopierad

34-åringen från Skottland lyckades cykla 28968 kilometer på bara 79 dagar och slog på så sätt det senaste världsrekordet på 123 dagar, skriver BBC.

Mark Beaumont cyklade i genomsnitt 386 kilometer per dag och var på cykeln 16 timmar om dygnet, med endast fem timmar kvar till sömn. Cykelresan runt världen blev Beaumonts andra, efter att år 2008 satt det dåvarande världsrekordet på 195 dagar.

– Att lyckas med att cykla jorden runt på 80 dagar visar att det som verkar vara omöjligt är möjligt och det omdefinierar gränserna för uthållighetssport, säger Mark Beaumont till BBC.

Beaumont inspirerades av Jules Vernes klassiska bok ”Jorden runt på 80 dagar”. Resan började således i Paris den 2 juli, för att sedan ta Beaumont vidare genom Europa, Ryssland, Mongoliet och Kina. Nästa etapp gick genom Australien och Nya Zealand, innan cyklisten flög vidare för att cykla genom Nordamerika. Slutspurten blev en sista etapp genom Portugal, Spanien och Frankrike där resan slutade på samma plats som den börjat – i Paris.

Förutom att slå världsrekordet i antal dagar att cykla jorden runt, slog Beaumont även rekordet i antal cyklade kilometer på en månad, under vilken han cyklade hela 11315 kilometer.

– Det här har utan tvekan varit den hårdaste utmaningen jag någonsin utsatt min kropp och mitt psyke för. Den fysiska och mentala uthålligheten som krävdes varje dag var en utmaning i sig själv, men jag hade en fantastisk supportgrupp med mig, säger Beaumont.

Under resan fick Beaumont utstå påfrestningar som nollgradiga temperaturer och rök från skogsbränder i Nordamerika. Vid två tillfällen föll han, varav ett resulterade i en akut tandbehandling i Ryssland. Med på resan hade Beaumont en mekaniker, en nutritionist, en sjukgymnast och sin manager.

Men förutom de två fallen gick resan som planerat och väl framme i Paris igen välkomnades Beaumont av rungande applåder från en stor folkmassa vid Triumfbågen.

– Jag är otroligt tacksam för allt stöd jag fått, från människor runt om i världen, från andra cyklister som cyklat med mig under resans gång och för alla hälsningar och meddelanden jag fått online, säger Beaumont till BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro