ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Cyklopögd albinohaj förvånar forskare

Victoria Gillberg · 18 Okt 2011
Uppdaterad 18 Okt 2011

I juli publicerades bilder på en cyklopögd albinohaj runt om i världen. Forskare menade att fotografierna var retuscherade och att det var ett påhitt. Men nu meddelar erkänd hajforskare att den enögde albinohajen är på riktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyligen hittade man i Sea of Cortez ett foster i magen på en tjurhaj som förvånade forskare. I magen på en gravida tjurhajen fanns tio foster. Men ett var lite annorlunda. Fostret hade bara ett öga perfekt placerat ovanför munnen. De övriga fostrena hade inga synliga defekter.

Trots att hajfiske är olagligt i Mexico är det så många fiskare tjänar största delen av sin lön. Den gravida tjurhajen fångades utanför kusten men när man skar upp den upptäckte man det ovanliga fostret.

Nu har den erkände mexikanske hajfoskaren Felipe Galvan undersökt hajen och meddelar omvärlden att den är äkta. – Den är extremt ovanligt. Så vitt jag vet har mindre än 50 exempel av den här typen av abnormalitet upphittats, säger Felipe Galvan. Själva tillståndet kallas 'cyclopia' är en medfödd sjukdom som karaktäriseras av misslyckande i den främre delen av hjärnan att ordentligt dela på ögonen.

Ett annat enögt djur som blivit känt är kattungen Cyclop. Den föddes också med bara ett öga perfekt placerat i ansiktets mitt. Kattungen blev dock bara en dag innan den avled.

klar

Artikellänk är kopierad

Victoria Gillberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro